Vijest

Čauševiću povećana kazna za primanje dara, ponovno suđenje za pranje novca

20. Oktobra 2022.14:31
Apelaciono vijeće Državnog suda je nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću kaznu za primanje dara pri uvozu tekstila povećalo na pet i po godina zatvora, ali je ukinulo osuđujući dio presude za pranje novca i odredilo novo suđenje.

Čaušević
Kemal Čaušević. Foto: BIRN BiH

Apelaciono vijeće je potvrdilo i dvije godine zatvora Anesu Sadikoviću zbog davanja dara pri uvozu tekstila.

Kako su naveli iz Suda BiH, potvrđen je i dio presude kojim je Čaušević oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja, odnosno da je nakon tendera za vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru prekoračio svoja ovlaštenja i pravnom licu “Glas srpski – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist od 200.000 KM.

“Žalba Tužilaštva u odnosu na oslobađajući dio je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda je u navedenom dijelu potvrđena”, saopćeno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom od 27. maja 2021. godine Čaušević je proglašen krivim što je 2007. stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Sadikovićem te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda, i priznavanja faktura s netačnim podacima, tražeći da mu kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Karić je bio optužen u ovom predmetu, ali je na samom početku osuđen na godinu zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenom s Tužilaštvom BiH.

Ovom presudom Čaušević je bio osuđen za to da je novac za koji je znao da je pribavljen izvršenjem krivičnog djela iskoristio za kupovinu nekretnina, odnosno stanova, poslovnih prostora i njiva, u iznosu većem od milion KM, koji se od njega oduzimaju kao protivpravno pribavljena imovinska korist, ali je ovaj dio presude ukinut i pretres će biti održan pred Apelacionim vijećem.

Kako su pojasnili u Sudu, žalbe Čauševića, njegovih branilaca i supruge u odnosu na ovo krivično djelo i u odnosu na odluke o oduzimanju imovinske koristi, kao i o troškovima postupka, uvažene su.

Čaušević je za krivično djelo “primanje dara” osuđen je na četiri godine, a za pranje novca na šest, te mu je bila izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora.

Od njega se ranijim rješenjem Suda oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novac u iznosu od 575.000 konvertibilnih maraka (KM), četiri stana i isto toliko poslovnih prostora te zemljište, ali je i ovaj dio presude ukinut.

Apelaciono vijeće mu je kaznu za primanje dara sa četiri povećalo na pet i po godina.

Na žalbenoj sjednici održanoj sredinom aprila ove godine Tužilaštvo je tražilo strožije kazne za Čauševića i Sadikovića, a Odbrana ukidanje prvostepene presude i novo suđenje.

Haris Rovčanin