Vijesti


Lokalno pravosuđe – Žulj: Potvrđena oslobađajuća presuda 11. Aprila 2011. Članak Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu kojom je Stipo Žulj oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kupresa.
Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu 8. Aprila 2011. Članak Miroslav Anić zvani Firga priznao je krivicu za ubistva civila bošnjačke nacionalnosti na području Vareša i Kiseljaka.
Memić i ostali: Ubistvo oca i brata 8. Aprila 2011. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su tokom napada na selo Trusina u aprilu 1993. godine ubijeni njegov otac i brat.
Makitan osuđen u Švedskoj na pet godina zatvora 8. Aprila 2011. Članak Sud u Švedskoj osudio je Ahmeta Makitana na pet godina zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine, potvrdio je njegov advokat Ola Salomonsson.
Gasal i ostali: Ratno predsjedništvo zaduženo za “Iskru” 6. Aprila 2011. Članak Na suđenju za zločine na području Bugojna, vještak vojne struke kazao je da logor na stadionu “Iskra” nije bio pod komandom Enesa Handžića.
Selimović i ostali: Častan čovjek i oficir 6. Aprila 2011. Članak Svjedočeći u korist trojice optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, nekadašnji glavni operativac u Komandi Petog korpusa Armije BiH (ABiH) tvrdi da mu nije poznato da su srpski zarobljenici zlostavljani u zatočeničkim objektima u Bihaću, Cazinu i Bosans
Korićanske stijene: (Ne)ozbiljan pristup Odbrane 6. Aprila 2011. Članak Zbog nedolaska svjedoka Odbrane prvooptuženog Saše Zečevića, nastavak suđenja za zločin počinjen 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama odgođen je za 13. april ove godine.
Tripković: Ubistvo ispred avlije 6. Aprila 2011. Članak Na suđenju za zločine u Foči, svjedok Tužilaštva je rekao da se nalazio u svojoj kući kada je čuo galamu na ulici a potom pucanj, nakon čega je izašao i ugledao mrtvog Vejsila Delića.
Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Prepoznavanje optuženih 5. Aprila 2011. Članak Pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Tužilaštva potvrdio je da je 1995. godine Muharem Šomić prepoznao optužene Nenada Tanasića i Tihomira Boroju kao osobe koje su ga pretukle i odvele njegovu majku.
Perić i ostali: Viđeni posljednji put 5. Aprila 2011. Članak Na suđenju optuženima za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. godine, tri svjedokinje Tužilaštva BiH su rekle da su njihovi muževi odvedeni u Osnovnu školu “Miladin Radojević” i “Barutni magacin”, nakon čega su ubijeni.