Članak

Dronjak: Ubistvo brata

2. Septembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Drvaru, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je njegov brat ubijen u blizini logora Kamenica kod Drvara nakon što ga je tražio upravnik tog logora.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, Enver Begić je kazao da je od zarobljenika logora Kamenica saznao da je upravnik logora izveo njegovog brata Fikreta iz prostorija logora do kuće u blizini, odakle se potom čula pucnjava.

Begić je dodao da su mu zarobljenici ispričali da je njegov brat, pripadnik izviđačko-diverzantske grupe jedinice “Šargan” Armije BiH (ABiH), u to vrijeme bio ranjen.

“Spominjali su da je upravnik zatvora tražio mog brata – po imenu Šargan. Dvojica zarobljenika su odnijeli mog brata i nakon toga čuli su se pucnjevi”, kazao je Begić, dodavši da je tijelo njegovog brata, s ranama na glavi, razmijenjeno u aprilu 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

Kako se navodi u optužnici, u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Mira Nikšić, druga svjedokinja Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričala je da je njen brat Marijan, pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), podlegao u logoru Kamenica kod Drvara od posljedica premlaćivanja.

“Zarobljenici koji su preživjeli pričali su mi da su Marijana tukli i premlaćivali. Pričali su mi da je govorio drugim zarobljenicima: ‘Mene ako još jednom izvedu, ja neću preživjeti’”, kazala je Nikšić.

Dodala je da je tijelo njenog brata razmijenjeno 11. aprila 1995. godine, te da je ona vršila prepoznavanje.  

“Tijelo je bilo u fazi raspadanja. Bio je naduven, koža promijenila boju…”, prisjetila se Nikšić.  

Na ovom ročištu iskaz u korist Tužilaštva BiH dao je i Josip Dujmović, koji je rekao da se njegov stric Drago, koji nije bio vojno angažovan a bio je u zarobljeništvu u Kamenici, razbolio u logoru i tu umro.
 
“Pričali su mi da je dva dana i noći urlao i pomagao, nije mu se pružila ljekarska pomoć, i on je preminuo”, kazao je Dujmović, dodavši da je tijelo njegovog strica razmijenjeno 1995. godine.
 
Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar 2011.

A.S.

This post is also available in: English