Vijesti


Lalović: Davanje iskaza pod pritiskom 24. Marta 2011. Članak Na suđenju Slavku Laloviću, optuženom za zločine počinjene na području opštine Kalinovik, Tužilaštvo BiH je u spis uložilo 15 materijalnih dokaza.
Macić: Grozna slika pred očima 23. Marta 2011. Članak Na suđenju za zločine na području Konjica, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da je optuženi Eso Macić u logoru Čelebići ubio Milorada Kuljanina.
Marković: Nejasne priče o silovanju 23. Marta 2011. Članak Saslušanjem posljednjeg svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Odbrane na suđenju Miodragu Markoviću, optuženom za zločine u Doboju.
Nešković i ostali: Ubistva Srebreničana 22. Marta 2011. Članak Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine u Srebrenici ispričao je da je vidio ubijanje Srebreničana ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 1995. godine.
Lokalno pravosuđe: Optuženi nedostupni pravosudnim organima 22. Marta 2011. Članak Četvorica optuženih za zločine počinjene 1992. godine na području Odžaka, Slavonskog i Bosanskog Broda, nisu dostupni pravosudnim organima BiH, navode u Okružnom tužilaštvu Doboj.
Pustivuk: Preslušavanje iskaza 22. Marta 2011. Članak Na suđenju za zločine nad civilnim stanovništvom Ilijaša, Sudsko vijeće Državnog suda preslušalo je iskaze tri zaštićena svjedoka.
Perić i ostali: Posljednji zajednički ručak 22. Marta 2011. Članak Svjedokinja Tužilaštva BiH rekla je na suđenju četvorici optuženih za zločine u Kalinoviku da su njen suprug i svekar zatvoreni 1992. godine, a potom ubijeni.
Adamović i Lukić: Bez komandne odgovornosti 22. Marta 2011. Članak Slobodan Kosovac, vojni vještak odbrane Boška Lukića i Marka Adamovića, tvrdi da bataljon Teritorijalne odbrane (TO) opštine Ključ “nije postojao” tokom 1992. godine, te da optuženi nisu imali komandne odgovornosti.
Bundalo i ostali: Preinačena prvostepena presuda 21. Marta 2011. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu izrečenu za zločine u Kalinoviku, te je Ratka Bundala i Neđu Zeljaju pravomoćno osudilo na ukupno 37 godina zatvora, dok je Đorđislavu Aškrabi odredilo ponovno suđenje.
Karadžić: Funkcioneri u rovu 21. Marta 2011. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši predsjednik Srpske općine Ilidža kazao je da vlasti na tom području nisu vršile organizovano iseljavanje bošnjačkog stanovništva.