Članak

Podrška međunarodne zajednice pravosuđu

2. Septembra 2011.00:00
Na konferenciji za novinare koja je organizovana nakon sastanka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH sa Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom u BiH, rečeno je da se nastavlja sa stvaranjem pretpostavki kako bi se predmeti ratnih zločina nasta

This post is also available in: English

vili procesuirati na entitetskom nivou.

Tema sastanka Predsjedništva VSTV-a sa Valentinom Inzkom je bila rad i aktivnosti VSTV-a i aktuelna situacija u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Sastanku sa Inzkom prisustvovali su Milorad Novković, predsjednik VSTV-a, te Danijela Mikić i Enisa Adrović, dopredsjednice. Cilj ovakvih sastanaka je, kako je rečeno na konferenciji, očuvanje nepristrasnosti, stručnosti i efikasnosti pravosuđa u BiH.

Visoki predstavnik je kazao kako se proces provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina odvija ‘korektno’, te da je taj proces važan za pomirenje i istinu u BiH.

“Određeni broj predmeta za ratne zločine vodi se pred entitetskim sudovima u BiH. Također, i dalje se stvaraju pretpostavke za procesuiranje ratnih zločina na nižim odjeljenjima. Bilo je dosta teško obezbijediti materijale i tehničke uvjete za entitetske sudove i tužilaštva ali smo, uz pomoć međunarodne zajednice, to uradili”, rekao je Novković.

Novković je dodao kako je do sada najveći napredak u obezbjeđivanju kapaciteta za entitetske pravosudne intitucije koje se bave predmetima ratnih zločina ostvaren u Banjoj Luci i Sarajevu.

Prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca u domaćem pravosuđu je reducirano, kako je kazao Inzko, i oni su prisutni još samo u predmetima ratnih zločina.

Tokom sastanka Predsjedništva VSTV-a sa visokim predstavnikom govorilo se i o prijedlogu za smanjenje buđeta pravosudnim institucijama u BiH, što Inzko smatra “lošim signalom”.

“VSTV je priča o uspjehu jer ovdje dolaze predstavnici pravosuđa iz drugih zemalja da bi vidjeli kako radi ovo Vijeće. Međunarodna zajednica izražava svoju podršku VSTV-u, kao što je i do sada, te ima povjerenje u nepristrasnost i objektivnost VSTV-a”, rekao je Inzko.

                                                                                                                                 S.U.

This post is also available in: English