Članak

Vlahović: Isključenje javnosti

8. Septembra 2011.00:00
Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva dala je iskaz na ročištu zatvorenom za javnost.

This post is also available in: English

Behaija Krnjić, tužilac Državnog tužilaštva, zatražio je od Vijeća Suda BiH da svjedokinja S3 bude saslušana bez prisustva javnosti jer je “od optuženog preživjela silovanje, što je ostavilo posljedice na njeno fizičko i psihičko zdravlje”.

Odbrana je naglasila kako se još ne zna da li je svjedokinja S3 preživjela silovanje, niti je li joj to učinio optuženi Vlahović, ali da se ne protivi zahtjevu za isključenje javnosti, nakon čega je Sudsko vijeće uvažilo zahtjev Tužilaštva BiH.

“Ono što je preživjela, svjedokinja je zbog stida i straha krila od svoje porodice. Saznanje njene porodice o onome što se desilo, izazvalo bi probleme svjedokinji S3”, objasnio je tužilac Krnjić.

Državno tužilaštvo tereti Vlahovića da je od maja do augusta 1992. na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Jedan od razloga zbog kojeg je zatraženo isključenje javnosti, prema riječima tužioca Krnjića, jeste postojanje mogućnosti da tokom davanja iskaza S3 spomene ime jednog svjedoka kojem još uvijek nisu dodjeljene mjere zaštite.

“Ukoliko svjedokinja bude spominjala ime svjedoka kojem Sud BiH još nije dodijelio mjere zaštite identiteta i ako to bude objavljeno u javnosti, to bi moglo dovesti do toga da njegovo davanja iskaza bude ometano”, rekao je Krnjić.

 Prema službenom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar 2011. godine.

S.U.

 

This post is also available in: English