Članak

MKSJ/ICTY: Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora

6. Septembra 2011.11:19
Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo je Momčila Perišića, bivšeg generala Vojske Jugoslavije (VJ), na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Momčilo Perišić, koji je od augusta 1993. do novembra 1998. obavljao dužnost načelnika Generalštaba VJ-a, proglašen je krivim da je “pomagao i podržavao” zločine koje je Vojska Republike Srpske (VRS) počinila u Sarajevu i Srebrenici.

“Pretresno vijeće ustanovilo je da je, pod nadzorom Perišića, VJ pružala logističku pomoć širokih razmjera, velike količine pješadijske municije, obuku i stručnu pomoć snagama VRS-a. Primjera radi, Glavni štab VRS-a 1994. godine procjenjuje da je dobio od VJ-a 25 miliona metaka i 75 hiljada granata”, kazao je Bakone Justice Moloto, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Pretresno vijeće je ustanovilo da je od septembra 1992. do novembra 1995. godine, VRS u Sarajevu sprovela dugotrajnu kampanju granatiranja i snajperisanja, koja je imala za posljedicu smrt više stotina civila, koju je Perišić redovno podsticao produženjem slanja obimne pomoći.

Momčilo Perišić je doveden pred MKSJ u martu 2005., a suđenje mu je počelo početkom oktobra 2008. godine.

Prema obrazloženju nepravosnažne presude, pomoć koju je VJ pružala bila je ključna za vojne operacije VRS-a zato što su materijali VRS-a skoro nestali. Perišić, prema mišljenju sudija MKSJ-a, formirao je i 30. kadrovski centar preko kojeg je plaćao plate i pružao druge usluge oficira VJ-a, koji su radili pri VRS-u.

“Vijeće smatra da je Perišić bio obaviješten o zločinima VRS-a u Sarajevu, tačnije ubistvima i napadima nad civile. Većina sudija smatra da je Perišić još prije Srebrenice bio obaviješten da je VRS sklona napadima na civile i znao je da se priprema napad. Perišić je znao da je vrlo vjerovatno da će VRS počiniti ubojstva i druge zločine, jednom kad Srebrenica padne pod kontrolu tih snaga”, ističe se u presudi.

Prilikom odmjeravanja kazne, sudije MKSJ-a su kao otežavajuću okolnost uzele u obzir da je VRS činila zločine tokom dugog vremenskog perioda, te da su žrtve brojne i ranjive.

“Vi ste nastavili mjesecima pružati pomoć nakon što ste saznali za stravične zločine u Srebrenici”, kazao je sudija Bakone Justice Moloto.

Haški tribunal oslobodio je Perišića po 13. tački optužnice, kojom se tereti za učešće u istrebljenju bosanskih muslimana u Srebrenici, istaknuvši da “nije mogao znati da će snage VRS-a poduzeti masovno i sistemsko ubistvo civila” u julu 1995. godine.

Vijeće MKSJ-a nije zaključilo da je Perišić imao komandnu odgovornost nad snagama VRS-a, te je stoga oslobođen krivice da je propustio da spriječi ili kažnjava osobe koji su činili zločine u Sarajevu i Srebrenici.

Perišić je također proglašen krivim zato što je podržao granatiranje Zagreba u maju 1995. godine.

Na ovu presudu moguća je žalba Apelacionom vijeću MKSJ-a.

Denis Džidić


This post is also available in: English