Članak

Nešković i Ilić: Prijetnje istražitelja

6. Septembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je tokom davanja iskaza u istrazi protiv Dragana Neškovića i Zorana Ilića bio “prisiljen” da kaže da je Ilić ubio jednog zarobljenog civila u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok NI101, bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), rekao je kako ga je istražitelj, kojem je davao izjavu o događajima u Srebrenici iz 1995., prisilio da kaže kako je optuženi Ilić izvršio ubistvo jednog civila.

“Kada sam davao izjavu, istražitelju sam kazao kako je tokom akcije pretresa terena, kada smo tražili pripadnike razbijenih vojnih formacija iz Srebrenice, izvjesni Simo ubio jednog zarobljenog momka. (…) Istražitelj mi je rekao da kažem da je optuženi Ilić ubio tog momka”, pojasnio je svjedok, navodeći kako ne zna iz koje je agencije istražitelj koji ga je ispitivao.

Zaštićeni svjedok je dodao kako on u svojim izjavama jeste spominjao izvjesnog Zorana Ilića, kao osobu koja je bila u akciji pretresanja terena sa njegovom jedinicom u julu 1995. godine, ali da to nije optuženi Ilić, već drugi vojnik koji nije bio sa njim u jedinici.

Državno tužilaštvo tereti Zorana Ilića i Dragana Neškovića da su, kao pripadnici Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije MUP-a RS-a, 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Optuženi Nešković je, kako je navedeno u optužnici, naredio dvojici njemu poznatih pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena muškarca Bošnjaka, što su oni i učinili.

Prema optužnici, Ilić je pucajući iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika vršio “provjeravanje” da li je neko od njih preživio.

Svjedok NI101 je kazao kako je optuženog Ilića viđao u Centru za obuku ‘Jahorina’, ali da se ne može sjetiti da li ga je vidio u Potočarima i tokom akcije pretresa terena u julu 1995. godine.

“Istražitelju sam spomenuo i čovjeka sa Sokoca, kojeg sam viđao na Jahorini, onda mi je on pokazao neke fotografije i ja sam mu rekao da mi čovjek sa jedne od fotografija izgleda poznato. Tada mi je istražitelj rekao da je to Nešković, ali ja nisam bio siguran da li je čovjek sa fotografije zaista onaj kojeg sam viđao na Jahorini”,  kazao je svjedok.

Na upit Sudskog vijeća da li je ikome rekao da mu istražitelj prijeti, svjedok je odgovorio kako nije smio.

Zaštićeni svjedok je dodao da je zadatak njegove jedinice u Potočarima bio da izdvoje muškarce iz grupa što su se kretale prema autobusima, koji su trebali civile prevesti na prostor pod kontrolom Armije BiH (ABiH), nakon čega su odvođeni u ‘bijelu kuću’.

“Nisam u potpunosti učestvovao u tom procesu odvajanja muškaraca. Vidio sam muškarce u dimijama i drugoj ženskoj odjeći i nisam druge vojnike upozoravao na to. Nisam im mogao pomoći da uđu u autobus, samo sam mogao da se pravim da ih ne vidim”, rekao je NI101.

Prije početka svjedočenja NI101, Vijeće Suda BiH je na dijelu sjednice zatvorenom za javnost raspravljalo o dodatnim mjerama zaštite za svjedoka, nakon čega je odlučeno da javnost prati ročište iz druge prostorije.

Prema službenom rasporedu Državnog suda, naredno suđenje zakazano je za 13. septembar ove godine.

S.U.

This post is also available in: English