Članak

Kuvelja: Pucanje u leševe

6. Septembra 2011.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je u julu 1995. godine gledao ubijanje civila ispred Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac).

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok KB 104, bivši pripadanik Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), kazao je da je, nakon što je čuo pucnjavu iz pravca Kravice, došao ispred zgrade zadruge u tom selu, gdje je našao leševe, te je vidio kako jedan od pripadnika njegove jedinice puca u njih.

 

“Jednog sam vidio ispred magacina kako puca u leševe. Leševi su bili ispred samog skladišta. (…) Vidjeli smo da se ubijaju ljudi”, kazao je svjedok KB 104, pojasnivši da je njegova jedinica bila na terenu u blizini Srebrenice u julu 1995. godine.

 

Zaštićeni svjedok je rekao da ne poznaje optuženog Božidara Kuvelju.

 

“Nije mi poznato ni ime niti lik”, dodao je svjedok KB 104.
 

Državno tužilaštvo tereti Kuvelju, bivšeg pripadnika Drugog voda Prve čete Centra za obuku “Jahorina” pri MUP-u RS-a, da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca ispred i u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica (općina Bratunac) u julu 1995. godine.

 

Prema optužnici, Kuvelja je 12. jula 1995. učestvovao u pretresu bošnjačkih naselja na području Potočara s ciljem okupljanja stanovništva u “sabirni centar Potočari”, kao i za odvajanje muškaraca i njihovo odvođenje do “bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

 

Zaštićeni svjedok je ispričao da je dan prije dešavanja u selu Kravica obezbjeđivao put u Potočarima, gdje je vidio kako se muškarci Bošnjaci odvajaju od žena i djece i odvode u jednu kuću, dok su prtljag ostavljali ispred kuće.

 

“Kad smo došli do baze UNPROFOR-a, došla su vozila, autobusi i kamioni, vršena je deportacija stanovništva, s tim što su muškarci odvajani od žena i djece. Vođeni su prema toj kući, uglavnom su bili stariji, 45 godina i više, bio je i poneki dječak. Prtljag su ostavljali prije ulaska u kuću. Pripadnici moje jedinice jesu sprovodili muškarce do kuće”, kazao je svjedok.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 13. septembar ove godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English