Članak

Raspisana potjernica za Veliborom Bogdanovićem

2. Septembra 2011.00:00
Na zahtjev Državnog suda, raspisana je međunarodna potjernica za Veliborom Bogdanovićem, nepravomoćno osuđenim na šest godina zatvora za zločine nad civilima počinjene 1993. u Mostaru, potvrđeno je iz ove institucije.

This post is also available in: English

Prema informacijama iz Suda BiH, potjernica je raspisana 31. augusta ove godine nakon što Bogdanović nije nađen na adresi na kojoj je prijavljen.

Sud BiH je Bogdanovića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 29. augusta 2011. nepravomoćno osudio na šest godina zatvora za silovanje i protivpravno zatvaranje civila na području Mostara počinjeno 1993. godine.

Prema prvostepenoj presudi, Bogdanović je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine, s pet nepoznatih pripadnika HVO-a, došao u stan jedne bošnjačke porodice, gdje je silovao ženu, a njenog supruga, s drugim vojnicima, odveo u logor Heliodrom.

Sudsko vijeće je 29. augusta donijelo rješenje o određivanju pritvora optuženom Bogdanoviću, međutim on se nije pojavio na izricanju presude, te je Sud najavio privođenje.  

Prema ovom rješenju, pritvor može trajati najduže devet mjeseci, odnosno do 29. maja 2012. godine.
 
Nada Dalipagić, Bogdanovićeva braniteljica, kazala je da joj nije poznato da je raspisana međunarodna potjernica, ali je najavila da će se žaliti na rješenje o pritvoru.

Dalipagić nije mogla komentarisati da li se neposredno prije ili poslije izricanja presude čula s Bogdanovićem, kazavši da je to “odvjetnička tajna”.

A.S.

This post is also available in: English