Vijesti


Pelemiš i Perić: Poznat kao normalan čovjek 1. Novembra 2010. Članak Svjedočenjem sina prvooptuženog završen je dokazni postupak Odbrane Momira Pelemiša, koji se sa Slavkom Perićem tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.
Jević i ostali: Likvidacije i pljačke u Potočarima 1. Novembra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH svjedočio je o likvidacijama i pljačkanju muškaraca u Potočarima u julu 1995. godine.
Karadžić: Dimni trag na nebu 1. Novembra 2010. Članak Per Anton Brennskag, bivši vojni posmatrač UN-a, svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na osnovu dimnog traga aviobombe koja je pogodila zgradu Televizije u Sarajevu zaključio da je ispaljena s područja Ilidže.
Karadžić: Deset hiljada sarajevskih žrtava 28. Oktobra 2010. Članak Bivši policajac iz Sarajeva je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da je u ovom gradu tokom rata poginulo više od 1.000 djece.
Karadžić: Maštoviti izgovori za blokadu konvoja 28. Oktobra 2010. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši načelnik Štaba komande UNPROFOR-a je kazao da mu je general srpske vojske rekao kako će se “pobrinuti” da tramvaji u Sarajevu budu meta snajpera.
Gasal i ostali: Maltretiranje bošnjačkih civila 27. Oktobra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, svjedoci Odbrane Senada Dautovića govorili su o zarobljavanju i maltretiranju bošnjačkih civila iz naselja Vrbanja i okoline.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Nova grobnica 27. Oktobra 2010. Članak Po naredbi Suda BiH počelo je otvaranje druge masovne grobnice u naselju Gorica pokraj Brčkog, zbog sumnje da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci većeg broja civila ubijenih tokom rata.
Lokalno pravosuđe – Ponorac i Marić: Iznesene završne riječi na suđenju za zločin u Vrbanji 27. Oktobra 2010. Članak U završnoj riječi pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, Tužilaštvo je zatražilo da se Daliboru Ponorcu i Marku Mariću, optuženima za ratni zločin u banjalučkom naselju Vrbanja, izreknu zatvorske kazne, čemu su se Odbrane usprotivile.
Kličković i ostali: Izricanje presude 5. novembra 27. Oktobra 2010. Članak Nakon što su iznesene završne riječi na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, Tužilaštvo BiH je negiralo tvrdnje Odbranâ Gojka Kličkovića i Jovana Ostojića o navodnim prijedlozima sporazuma o priznanju krivnje.
Memić i ostali: Vojnici u crnom 26. Oktobra 2010. Članak Svjedokinja Državnog tužilaštva na suđenju za zločin u selu Trusina, kazala je pred Sudskim vijećem kako su “nepoznati vojnici u crnim uniformama” odgovorni za smrt njenih roditelja tokom napada na to selo u aprilu 1993. godine.