Vijesti


Perić i ostali: Nezaboravni 25. juni 10. Maja 2011. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da njen suprug i svekar nisu preživjeli zatočenje u Barutnom magacinu (općina Kalinovik).
Kos i ostali: Djevojka među ubijenim Srebreničanima 10. Maja 2011. Članak Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, na suđenju za genocid u Srebrenici pročitao je izjavu koju je Ljubo Ivanić dao tokom istrage, a u kojoj stoji da su zarobljene Srebreničane u Domu kulture u Pilici (općina Zvornik) pobili policajci i vojnici.
Bogdanović: Davanje alibija 10. Maja 2011. Članak U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Mostaru, svjedok Odbrane pokušao je dati alibi optuženom Veliboru Bogdanoviću, tvrdeći da u maju 1993. godine nije bio na mjestu počinjenja djela.
Vranješ i ostali: Ubistvo kod spomenika 10. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je optužene Ljubišu Vranješa i Mladena Milića kao osobe koje su njega i njegovu braću odvele kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, kada je Goran Marković pucao na njih.
Terzić: Potvrđena optužnica za zločine u Odžaku 6. Maja 2011. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Albine Terzić za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u Odžaku.
Lokalno pravosuđe: Uhapšena dvojica osumnjičenih zbog zločina u Brčkom 5. Maja 2011. Članak Pripadnici brčanske policije uhapsili su dvije osobe koje Tužilaštvo Brčko Distrikta sumnjiči da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva u logoru Luka.
Purda: Uskoro zahtjev za odštetu 5. Maja 2011. Članak Naknadu štete zbog hapšenja i dvomjesečnog pritvora u BiH, Tihomir Purda će najvjerovatnije zatražiti od Republike Srbije, kazao je za BIRN – Justice Report advokat Josip Muselimović.
Optužnica protiv Albine Terzić 29. Aprila 2011. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Albine Terzić za zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u Odžaku.
Perić i ostali: Policajci pričali o ubistvima 29. Aprila 2011. Članak Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je čuo kako su optuženi Milan Perić, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina bili među policajcima koji su učestvovali u hapšenju civila u selu Jelašac (općina Kalinovik).
Lalović: Nedorastao za obavljanje funkcije 29. Aprila 2011. Članak Vještak policijske struke svjedočeći u korist Slavka Lalovića, optuženog za zločine u Kalinoviku, kazao je da optuženi nije stručno niti mentalno dorastao da obavlja funkciju rezervnog policajca i stražara u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”.