Članak

Kuvelja: U stroju sa optuženim

5. Oktobra 2011.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je bio u stroju sa optuženim Božidarom Kuveljom kada je u julu 1995. godine strijeljana grupa od 80 do 100 bošnjačkih muškaraca ispred skladišta u Kravici.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok KB-102 kazao je da on lično nije pucao u muškarce koji su izvedeni ispred skladišta, a da ne zna da li je u ovoj egzekuciji učestvovao optuženi Kuvelja.

 

“Božidar je bio od mene dva i po do tri metra, a između nas su stajali pripadnici drugih formacija. Donesen je neki puškomitraljez, ali ne mogu tvrditi da je bio kod Kuvelje”, rekao je zaštićeni svjedok.

KB-102 je ispričao da je, kao i Kuvelja, uhapšen u Srbiji i kao dezerter doveden u policijski odred na Jahorini, odakle su upućeni na teren u Srebrenicu u vrijeme kada su srpske snage izvodile operaciju zauzimanja ovog grada u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Kuvelja je bio pripadnik Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS). Optužen je da je učestvovao u izdvajanju muškaraca u Potočarima, te 13. jula 1995. u likvidaciji grupe između 50 i 100 muškaraca, a potom i grupe od oko 100 preživjelih, koji su pozvani da izađu iz skladišta.

Prema iskazu zaštićenog svjedoka, pripadnici policijskog odreda s Jahorine došli su u noćnim satima u Kravicu, gdje su, kako je čuo, već bili pripadnici jedinice iz Šekovića. Čuo je paljbu iz automatskog oružja, kao i jauke koji su dolazili iz skladišta.

Kada je svanulo, kako je dodao svjedok, vidio je da su na tom prostoru prisutni i pripadnici drugih formacija i da dozivaju po imenu zarobljene muškarce.

KB-102 je rekao da je iz skladišta izašlo njih između 80 i 100, da im je rečeno da kleknu i okrenu prema cesti, te da im je bačeno nekoliko kutija cigareta i vode.

Na cesti je, kako je ispričao svjedok, stajalo tridesetak pripadnika odreda s Jahorine, a između njih su stali pripadnici njemu nepoznatih formacija.

“Dok su pušili cigarete i dok su išle te flaše s vodom, ovi su ih dozivali. Nije bilo nekog naređenja: ‘Pucaj!’ ili ‘Pali!’, ali uslijedila je strašna paljba. Mislim da je 95 posto ljudi pogubljeno za tri, četiri minute”, prisjetio je svjedok.

Svjedok je rekao da je Kuvelja bio s njegove desne strane i da su se par puta pogledali, te da mu je rukom dao određeni gest, koji je svjedok shvatio kao znak ohrabrenja.

“On je znao moju porodičnu situaciju i shvatio sam da mi pokazuje da se ne brinem ili da se izmaknem. Bojao sam se, ako ne pucam, šta slijedi, da li će biti sankcija”, rekao je svjedok.

Objasnio je da je bio u stanju šoka i da se, osim ovog, ne sjeća drugog slučaja masovnog pogubljenja.

KB-102 je naveo da je na Jahorini inače provodio vrijeme sa svega nekoliko ljudi, uključujući  Kuvelju, kojeg je doživljavao kao “stabilnog i normalnog” u odnosu na ostale.

 

Suđenje će biti nastavljeno 11. oktobra ove godine.

M.T.

Povezani članci

This post is also available in: English