Vijesti


Kuvelja: U toku pregovori za priznanje krivice 28. Aprila 2011. Članak Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH istaklo je da su u toku pregovori o priznanju krivnje sa optuženim Božidarom Kuveljom.
Pelemiš i Perić: Iz grobnice u grobnicu 28. Aprila 2011. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je učestvovao u iskopavanju dvije grobnice u mjestu Kamenica kod Zvornika, te da mu je poslije patolog rekao da pronađena tijela i posmrtni ostaci potiču iz primarne grobnice Branjevo
Ivanović: Odobreno unakrsno ispitivanje svjedoka 28. Aprila 2011. Članak Sudsko vijeće odobrilo je Odbrani Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici, da unakrsno ispita svjedoke koji su svoje iskaze ranije dali pred Haškim tribunalom, a čija je svjedočenja Tužilaštvo BiH uvrstilo u dokaze.
Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Negiranje krivice 28. Aprila 2011. Članak Miladin Bogdanić je pred Okružnim sudom u Banjoj Luci negirao krivicu za ratni zločin počinjen 1993. godine u Kotor-Varoši.
Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Ukupno 32 godine zatvora 28. Aprila 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću proglasio je krivima Lazara Ristića i Predraga Devića za zločin počinjen u Sanskom Mostu i osudio ih na ukupno 32 godine zatvora.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Uspostava mreže podrške svjedocima 28. Aprila 2011. Članak Predstavnici Misije OSCE-a, pravosuđa i nevladinih organizacija razgovarali su u Zenici o uspostavi mreže podrške svjedocima – žrtvama u predmetima ratnih zločina u Zeničko-dobojskom kantonu.
Negiranje krivice za otkrivanje zaštićenih podataka 26. Aprila 2011. Članak Krunislav Malenica, glavni i odgovorni urednik magazina Bum, i novinar Eset Muračević negirali su krivicu za otkrivanje identiteta svjedokinje kojoj su bile dodijeljene mjere zaštite na suđenju za ratne zločine pred Sudom BiH.
Karajić: Početak obnovljenog suđenja 10. maja 26. Aprila 2011. Članak Obnovljeno suđenje Sulji Karajiću, optuženom za zločine u Bihaću, počet će 10. maja ove godine pred Apelacionim vijećem Suda BiH.
Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Bolestan svjedok 26. Aprila 2011. Članak Zbog bolesti svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta, odgođeno je njegovo ispitivanje na suđenju Ivanu Stjepanoviću, optuženom za zločine počinjene u naseljima Bijela, Cerik i Bukvik u okolini Brčkog.
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Sumnja u lažno svjedočenje 26. Aprila 2011. Članak U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, predsjednik Sudskog vijeća Osnovnog suda Brčko Distrikta izrazio je sumnju u iskaz svjedoka Tužilaštva.