Članak

Mladić: “Želim što duže da živim”

7. Oktobra 2011.00:00
Sudsko vijeće Haškog tribunala zatražilo je na statusnoj konferenciji od Tužilaštva da razmotri koje bi tačke iz optužnice protiv Ratka Mladića mogle biti izostavljene.

This post is also available in: English

Sudija Alphons Orie nije detaljnije obrazlagao na statusnoj konferenciji ovaj zahtjev Sudskog vijeća vezan za optužnicu u kojoj su navedeni zločini u 23 opštine u BiH.

Na statusnoj konferenciji su razmatrana pitanja koja se tiču priprema za suđenje Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Mladić se požalio da mu je pogoršano zdravstveno stanje, ali je istakao da želi da izdrži i da dođe do istine.

“Želim što duže da živim i da dođem do slobode. Ja sam u 69. godini života i imam teške zdravstvene probleme. Boriću se da istrajem. Ne branim sebe ni generala Mladića. Branim Republiku Srpsku i Srbiju i ceo narod”, rekao je Mladić.

Sudija Orie mu je sugerisao da bi trebalo da se fokusira na odbranu sebe, umjesto na “druge ljude, entitete ili organizacije, koje ovaj sud ne goni”.

Optuženi je kazao da ima strašne bolove zbog kamena u bubregu, te apelovao na RS i Srbiju da omogući da ga pregledaju ljekari koji su ga liječili ranijih godina.

Mladić je takođe prigovorio što nije kompletiran tim Odbrane koji je zahtijevao, na šta mu je sudija odgovorio da su još u toku provjere. Mladić je naveo da sudije i osoblje Tribunala ne smatra neprijateljima, ali je kazao da neće podleći izvjesnim pritiscima.

“Što više pritisaka vrše na mene, sve sam jači. Jutros sam imao posjetu iz ambasade Francuske. Jedan gospodin iz ambasade je dolazio i razgovarali smo u hodniku. Donio je tašnicu sa materijalom”, naveo je Mladić, nakon čega ga je sudija prekinuo napominjući da treba da govori o svom zdravstvenom stanju.

Optužnica Mladića u dvije tačke tereti za genocid – u Srebrenici i u drugim opštinama u BiH, te za kampanju artiljerijskih i snajperskih napada u Sarajevu, kao i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Tužilaštvo u Haagu zatražilo je da optužnica protiv Mladića bude podijeljena i da budu održana dva suđenja, od kojih bi prvo bilo za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, a zatim za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje talaca.

Odluka Tribunala o ovom zahtjevu još nije donesena, a optuženi je na ročištu izrazio želju da postupak teče hronološki.

“Ljuti me što spominjete Srebrenicu, idite od 1991. godine, od kad sam došao u Knin. Šta znam i šta je istina, ja ću reći”, rekao je Mladić.

Naredno ročište o stanju u postupku protiv Mladića biće održano 10. novembra ove godine.

M.T.

This post is also available in: English