Članak

Problemi u procesu potrage za nestalim osobama

10. Oktobra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH je u saopštenju za javnost navelo da do početka oktobra 2011. godine ovoj instituciji nije isplaćena niti jedna konvertibilna marka za izvršene ekshumacije, dok dinamika procesa traženja nestalih, kako je saopšteno, direktno zavisi od raspo

This post is also available in: English

loživosti finansijskih sredstava.

Državno tužilaštvo je navelo da je od početka 2011. godine, po dobijenim naredbama Suda BiH, izvršeno 111 ekshumacija na mnogobrojnim lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto u Tužilaštvu BiH, dinamika i brzina zakazivanja termina ekshumacija direktno zavise od dostupnosti većeg broja službenih osoba u toku određenog dana na jednoj lokaciji, te zbog zauzetosti nekih od učesnika nastaju poteškoće i prolongiranja datuma ekshumacije.

“Naročito je evidentan problem u vezi sa nedostatkom stručnih osoba, vještaka sudske medicine, kojih u cijeloj BiH ima tek nekoliko. Poteškoće predstavljaju i nedovoljna kadrovska i materijalno-tehnička opremljenost agencija i institucija koje učestvuju u ovim procesima za izvršenje terenskih poslova, kao i ograničen broj ovlaštenih službenih osoba”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Državno tužilaštvo je navelo i da je finansiranje procesa provođenja ekshumacija uređeno sporazumom zaključenim između Tužilaštva BiH i Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ali da sredstva za izvršenje ekshumacija ovoj instituciji nisu doznačena.

“Sve navedene činjenice usporavaju proces izvršenja naredbi za ekshumacije i identifikacije. Ipak, uz sve navedene poteškoće, Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine su za samo devet mjeseci postigli značajne rezultate u procesu traženja nestalih osoba i proveli veliki broj ekshumacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine”, zaključeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Na zadacima procesa ekshumacije Tužilaštvo BiH radi zajedno sa Institutom za nestale osobe BiH, Međunarodnom komisijom za traženje nestalih osoba (ICMP), Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, agencijama za provođenje zakona u entitetima i Brčko Distriktu BiH, specijaliziranim institucijama za izvršenje pojedinih stručnih radnji, kao i sudskim vještacima različitih struka.

D.E.

    This post is also available in: English