Članak

Lokalno pravosuđe – Trebinje: Presuda zbog logoraške torture

7. Oktobra 2011.00:00
Osnovni sud u Trebinju donio je presudu prema kojoj je Federacija BiH dužna da Olgi Draško isplati 100.000 maraka za pretrpljene torture i mučenja tokom zatočeništva u logoru Dretelj kod Čapljine od početka maja do avgusta 1992. godine.

This post is also available in: English

Savez logoraša Republike Srpske (RS) je u ime Udruženja logoraša regije Trebinje, a na ime Olge Draško, Osnovnom sudu u Trebinju podnio tužbeni zahtjev radi naknade štete za pretrpljenu duševnu, fizičku i psihičku bol.

 

Vukan Kovač, predsjednik Upravnog odbora Saveza logoraša RS-a, potvrdio je da je ovo prva presuda donesena u korist Saveza logoraša RS-a, od ukupno 536, koliko ih je podnijeto za isto toliko logora koji su, kako je kazao, postojali za Srbe u BiH.

 

Kovač je podsjetio da je u proteklom periodu Osnovnom sudu u Trebinju podneseno pet tužbenih zahtjeva za pet različitih logora.

 

U obrazloženju presude Osnovnog suda u Trebinju navodi se da su Draškovu, koja je po zanimanju ljekar, 5. maja 1992. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odveli sa radnog mjesta u logor Dretelj, gdje je zadržana sve do 18. avgusta 1992. godine.

 

Tamo je bila prva zatočenica toga logora, gdje je brutalno zlostavljana i mučena, više puta pretučena pesnicama i palicama, te su joj zabijane igle ispod nokata. U tužbi se navodi da se kod Draškove, uslijed zlostavljanja, pretrpljenih fizičkih i psihičkih bolova, te straha jakog intenziteta, razvio jak posttraumatski sindrom, a da su nastala oštećenja dovela do invalidnosti.

 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Okružnom sudu u Trebinju.

N.K.

 

This post is also available in: English