Članak

Selimović i ostali: Otkrivanje ratnih zločina

5. Oktobra 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Adil Ružnić nije ispitivao ratne zarobljenike u prostorijama autoservisa “Rad” u Cazinu.

This post is also available in: English

Husnija Šabić, nekadašnji referent vojne bezbjednosti u 503. brigadi Petog korpusa Armije BiH (ABiH), svjedočeći u korist Adila Ružnića ispričao je da optuženi nije dolazio u servis “Rad” u Cazinu, gdje su bili ratni zarobljenici.

“Znao sam Adila Ružnića i on nije dolazio u Cazin da razgovara s ratnim zarobljenicima. Ružnić uopće nije dolazio u Cazin”, dodao je Šabić.

Uz Ružnića, Tužilaštvo BiH tereti Mehuru Selimovića i Emira Mustafića za zločine počinjene u Bosanskoj krajini. Prema optužnici, Ružnić, Selimović i Mustafić su od 1994. do 1996. pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), te civila, u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Kako se navodi u optužnici, prilikom ispitivanja optuženi su zarobljenike fizički maltretirali. U optužnici stoji da je Ružnić bio pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, a Mustafić vojni policajac.

Šabić je tokom svjedočenja kazao da su ratni zarobljenici iz Bihaća prebačeni u Cazin zbog blizine borbenih dejstava, te da on kao referent bezbjednosti 503. brigade nije ispitivao zarobljenike, jer je “pretpostavljao da su oni ranije bili ispitani u Bihaću”.

“Nakon akcije ‘Sana’, pripadnici 503. brigade imali su ratne zarobljenike i ja sam obavljao razgovor s njima. Zarobljenici su odgovarali na pitanja o tome kojoj su jedinici pripadali, na kojem je području djelovala ta jedinica i da li imaju saznanja o zarobljenicima ili masovnim grobnicama”, objasnio je Šabić.

Na osnovu informacija koje su dali dvojica zarobljenika, istakao je svjedok, pronađena je masovna grobnica u mjestu Lukavice u Sanskom Mostu, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 15 ljudi.

Šabić je naglasio da tokom ispitivanja nije bilo nikakvog maltretiranja zarobljenika te da su oni dobrovoljno davali izjave.

Na ovom ročištu, Državno tužilaštvo je unakrsno ispitalo prvooptuženog Mehuru Selimovića, koji je u svoju korist svjedočio 14. septembra i drugooptuženog Ružnića, koji je svjedočio 28. septembra ove godine.

Odgovarajući na pitanja Optužbe, Selimović je kazao da je cilj ispitivanja ratnih zarobljenika bilo otkrivanje ratnih zločina.

Selimović i Ružnić su naglasili da Služba vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH nije imala “nikakvu ulogu” u vezi sa smještajem i obezbjeđenjem ratnih zarobljenika.
 
Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar ove godine, kada je planirano saslušanje četiri svjedoka Odbrane Adila Ružnića.

A.S.

This post is also available in: English