Vijesti


Pelemiš i Perić: Veliki teret na leđima 11. Oktobra 2010. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici tri svjedoka Odbrane Momira Pelemiša su rekla da im nije poznato da su pripadnici Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali u ubistvima zarobljenika u selu Pilica u julu 1995. godine.
Ukinuta presuda protiv Ilije Jurišića 11. Oktobra 2010. Članak Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu protiv Ilije Jurišića, bivšeg bosanskog oficira za sigurnost, te naredio ponovno održavanje suđenja.
Karadžić: Utvrđenja sa snajperskim gnijezdom 11. Oktobra 2010. Članak Tokom svjedočenja u korist Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, Alen Gičević iz Sarajeva prisjetio se dana kada je, vozeći se tramvajem, ranjen u nogu.
Karadžić: Pristrasni NATO 8. Oktobra 2010. Članak Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, general Michael Rose je rekao da su tokom 1994. godine obje strane kršile sporazum o prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja iz i oko Sarajeva.
Lokalno pravosuđe – Bombardovanje Tešanjke bez počinilaca 7. Oktobra 2010. Članak Iako je prošlo 15 godina od bombardovanja naselja Tešanjka (opština Tešanj), još niko nije odgovarao za pogibiju devet osoba i ranjavanje više desetina ljudi.
Pelemiš i Perić: Specijalci u Pilici 7. Oktobra 2010. Članak Dva svjedoka Odbrane Momira Pelemiša na suđenju za genocid u Srebrenici rekla su da pripadnici Prvog bataljona Zvorničke brigade nisu znali, niti su učestvovali u ubistvima zarobljenika u Domu kulture u Pilici u julu 1995. godine.
Dolić: Nepodobna za nepristrasno suđenje 7. Oktobra 2010. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, Odbrana Darka Dolića izrazila je sumnju u istinitost tvrdnji zaštićene svjedokinja S1, koja je kazala da ju je optuženi silovao.
Jević i ostali: Namamljeni plavim šljemovima 7. Oktobra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je 13. jula 1995. godine oko 1.000 bošnjačkih muškaraca izašlo iz šume i predalo se srpskim snagama na području Sandića.
Karadžić: Nepromijenjeni stav o Markalama 7. Oktobra 2010. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, general Michael Rose je rekao kako vjeruje da je granata koja je pala na sarajevsku pijacu Markale 5. februara 1994. godine lansirana sa srpskih položaja oko Sarajeva.
Gasal i ostali: Masnice po leđima 6. Oktobra 2010. Članak Na suđenju za zločine u Bugojnu, svjedok Odbrane Senada Dautovića kazao je da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u tom gradu “maltretirali i tukli” jer je odbio da postane pripadnik tih snaga.