Vijesti


Perić i ostali: Udarac u vozilu 21. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da mu je majka ispričala kako ju je prilikom odvođenja u zarobljeništvo optuženi Predrag Terzić udarcem onesvijestio.
Karadžić: Radijator kao antena 21. Juna 2011. Članak O sistemu veza u Republici Srpskoj (RS) za vrijeme rata govorio je još jedan svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, tvrdeći da su “nadljudskim naporima nastojali da obave zadatke, nekad uspješno, a nekad sa zakašnjenjem”.
Seminar o prevenciji genocida u Sarajevu 21. Juna 2011. Članak U Sarajevu je održan seminar pod nazivom “Okvir za prevenciju i odgovor na genocid i masovne zločine”, na kojem su učestvovali predstavnici Ujedinjenih nacija, te nevladinih organizacija i udruženja žrtava iz BiH.
Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Pomoć Bošnjacima 21. Juna 2011. Članak U nastavku suđenja Miladinu Bogdaniću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedoci Odbrane su kazali da im je optuženi tokom rata pomagao i da je bio “primjeran”.
Nešković i Ilić: Jauci i detonacije u Kravici 21. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene nad Srebreničanima, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio strijeljanje Bošnjaka ispred skladišta Zadruge u Kravici (općina Bratunac) u julu 1995. godine.
Pelemiš i Perić: Vjerovanje oficirima 21. Juna 2011. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Momira Pelemiša kazao je da nije provođena nikakva procedura o razmjeni zarobljenih Srebreničana, koji su prije pogubljenja na Branjevu bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici (opć
Ivanović: Unakrsno ispitivanje svjedoka u julu 21. Juna 2011. Članak Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja za genocid u Srebrenici, Vijeće Suda BiH dogovorilo je termine saslušavanja svjedoka koji su ranije svjedočili pred Haškim tribunalom, a čiji su iskazi uloženi kao dokazi na suđenju Željku Ivanoviću.
Mihaljević: Osuđen na šest godina zatvora 17. Juna 2011. Članak Nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Zdravka Mihaljevića, nekadašnjeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na šest godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništ
Dronjak: Šamari upravnika 17. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine u Drvaru, nekadašnji stražar u logoru Kamenica rekao je da je Ratko Dronjak kao upravnik tog logora bio “prestrog”, te da je volio galamiti i udarati zarobljenike.
Kos i ostali: Plan počinjenja genocida 17. Juna 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH uložilo je 25 materijalnih dokaza, čemu su se Odbrane optuženih usprotivile prigovarajući na njihovu relevantnost.