Članak

Dronjak: Šamari upravnika

17. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Drvaru, nekadašnji stražar u logoru Kamenica rekao je da je Ratko Dronjak kao upravnik tog logora bio “prestrog”, te da je volio galamiti i udarati zarobljenike.

This post is also available in: English

Milanko Knežević, nekadašnji stražar u logoru Kamenica od 1992. do početka 1995. godine, svjedočeći u korist Tužilaštva BiH kazao je kako je odnos prema zarobljenicima u Kamenici bio nekorektan, dodavši da su oni premlaćivani, da su boravili u lošim uslovima, te da nisu imali dovoljno hrane.

“Zatvorenici su bili muslimani i Hrvati, a u odvojenoj prostoriji su bili srpski vojnici koji su pravili prekršaje u vojsci. Zarobljenici su imali povremenu medicinsku pomoć jer su bili premlaćivani i iscrpljeni. Neki stražari su ih udarali, a i Dronjak je bio sklon tome”, rekao je Knežević.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

 

U tim objektima, kako stoji u optužnici, civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad. 

Svjedok Knežević je rekao da je čuo od drugih stražara da je upravnik Dronjak iz pištolja ubio jednog zarobljenika.

“Došli smo da preuzmemo smjenu u logoru i vidio sam tragove krvi u drvenoj kućici u kojoj smo znali boraviti. Kad smo stražare iz te smjene pitali otkud krv, oni su rekli da Dronjak ubio jednog zarobljenika”, rekao je Knežević.

Prema Kneževićevom iskazu, optuženi Dronjak je i njega jedne prilike išamarao.

“Ne znam iz kojeg razloga. Došao je ljut na mene i još jednog stražara, te nas je razoružao i istjerao iz logora. Psovao nam je i vrijeđao nas… Ošamario me je dva ili tri puta sigurno. Pretpostavljam da mu je neko ispričao da ne postupamo po naređenju – izbjegavali smo maltretirati ljude”, kazao je Knežević, dodavši da od tada više nije vidio Dronjka. 

Ahmo Jukić, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, rekao je da je početkom 1993. godine dogovorio predaju oko petnaestak civila Bošnjaka iz Sanskog Mosta, koji su se krili po šumama u blizini Ključa, srpskoj vojsci i policiji u Ključu.

“Dogovorio sam predaju i srpski vojnici su im obećali da će biti smješteni u Kamenicu, a nakon toga razmijenjeni u treće zemlje. Jednog od njih sam sreo u Zagrebu nakon rata i rekao mi je da on nije otišao u Kamenicu, dok ostali jesu. Nikada nisam saznao za njihovu sudbinu”, rekao je Jukić.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. juni ove godine.

A.J.

This post is also available in: English