Članak

Perić i ostali: Udarac u vozilu

21. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da mu je majka ispričala kako ju je prilikom odvođenja u zarobljeništvo optuženi Predrag Terzić udarcem onesvijestio.

This post is also available in: English

Rešad Hadžić se tokom svjedočenja prisjetio kako je zajedno sa suprugom i sestrom napustio selo Mihovina (općina Kalinovik) krajem juna 1992. godine, dok su mu otac i majka ostali kod kuće.

Hadžić je kazao da mu je otac, koji je tada imao 61 godinu, ubijen početkom augusta 1992. godine, a majka je odvedena u zarobljeništvo u Osnovnu školu “Miladin Radojević” u Kalinoviku. U njenom odvođenju, tvrdi svjedok, učestvovali su optuženi Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina i još jedan policajac.

“Majka je kazala da su ova trojica policajaca ušli u kuću i da su prilikom pretresa pronašli metak lovačke puške. Potom su majku stavili u auto, gdje ju je, kako je pričala, Predrag Terzić udario šakom tako jako da se onesvijestila. Kazala je da se probudila u školi, gdje je ostala zatočena skoro mjesec dana”, rekao je Hadžić, dodavši da mu je majka razmijenjena u augustu 1992. godine i da je preminula nakon rata.

Uz Terzića i Cerovinu, za učešće u zločinima počinjenim 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom s područja Kalinovika, Tužilaštvo BiH tereti Milana Perića i Spasoja Dodera, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) ove općine.

Tužilaštvo smatra da su optuženi nezakonito hapsili civile i odvodili ih u Osnovnu školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”, gdje je najveći broj zatočenih i ubijen.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrana optuženog Terzića istakla je kako se iskaz svjedoka Hadžića “ne podudara sa izjavama pojedinih svjedoka” na suđenju Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi.

“Dva svjedoka na tom suđenju su kazali da su vidjeli kako su početkom augusta 1992. godine majku Rešada Hadžića odveli Zeljaja i Aškraba”, rekao je branilac Aldin Lejlić.

Svjedok Hadžić je tokom svjedočenja dodao kako je njegova majka odranije poznavala optuženog Terzića, te da se sjeća da je vrlo često govorila o tome kako ju je udario.

“Ja sam svjedočio u korist Odbrane Neđe Zeljaje i zbog toga sam imao mnogo problema. Evo opet svjedočim, ali samo da bih kazao istinu”, rekao je Hadžić.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine osudilo Ratka Bundala i Neđu Zeljaju na ukupno 37 godina zatvora za zločine u Kalinoviku, dok je Đorđislavu Aškrabi odredilo ponovno suđenje.

Prema presudi, Bundalo je bivši komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljalja komandir Stanice milicije u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu, dok je Aškraba bivši komandir straže u logoru “Barutni magacin”.

Naredno ročište zakazano je za 5. juli 2011. godine.

J.Đ.

This post is also available in: English