Članak

Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Pomoć Bošnjacima

21. Juna 2011.00:00
U nastavku suđenja Miladinu Bogdaniću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedoci Odbrane su kazali da im je optuženi tokom rata pomagao i da je bio “primjeran”.

This post is also available in: English

Petra Bogdanić, svjedokinja Odbrana i majka optuženog Bogdanića, izjavila je da je njen sin uvijek bio “primjeran i odgovaran”, te dodala da nije poznavala Muju Kovačevića, za čije ubistvo se tereti optuženi.
 
“Mujinog sina Zijada sam upoznala kada je došao kod nas kući da objasni kako radi jedna mašina. Jednog dana sam ispred kuće iznijela kafu da poslužim sina i Saliha Vehaba, koji su tu sjedili. Vidjela sam da su nervozni i prvo mi nisu htjeli reći šta se dešava, a potom su mi rekli da je poginuo Zijadov otac, što me je jako pogodilo jer su se on i moj sin družili”, rekla je Bogdanićeva.

Bogdanića optužnica Okružnog tužilaštva tereti da je 9. septembra 1993. godine, sa još dva njemu poznata lica, u selu Vakufci kod Kotor-Varoši ubio Muju Kovačevića hicima iz automatske puške.

Svjedok Salih Vehab izjavio je da je za vrijeme rata radio kod Bogdanića u stolarskoj radnji, gdje je upoznao Zijada Kovačevića.

“Dok sam tokom rata radio kod Bogdanića, osjećao sam se sigurnim i on me je plaćao i imao sam hranu kod njega. Nikada se nije ružno ponašao prema meni zbog toga što sam Bošnjak”, rekao je Vehab.

Predrag Momić, treći svjedok na ovom ročištu i nekadašnji vođa sektora u policijskoj stanici u Kotor-Varoši, prisjetio se kako mu je komandir 1993. godine kazao da je ubijen Kovačević, te mu naložio da ode sa patrolom obezbijediti sahranu.

“To smo i uradili i pomagali smo kriminalističkoj policiji u istrazi i nisam saznao ko ga je ubio. Kasnije sam po gradu čuo da Kovačevićeva supruga priča kako je ubistvo počinio Bogdanić, a da sam sa njim bio i ja. O tome me kasnije obavijestio i advokat, ali sam mislio da je to rekla da bi ostvarila neka prava u Federaciji BiH”, kazao je Momić.

Kao svjedok Odbrane, iskaz je dao i Halil Rahmanović, koji je rekao da su ga pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata zarobili i odveli u Osnovnu školu u Maslovarama u blizini Kotor-Varoši.

“Niko me u tom periodu od policije i vojske nije tukao dok sam bio zarobljen, a pretpostavljam da me nisu tukli zbog toga što im je Bogdanić tako rekao”, istakao je Rahmanović, dodavši da mu je Bogdanić tokom zatočenja donosio cigarete.

Nisko Kovačić tokom svjedočenja je ispričao da je Bogdanića upoznao kada se vratio u Kotor-Varoš poslije rata i da nikada neće zaboraviti ono što je on uradio za njega.

“Jedan dan je došao do mene kući i rekao da zna gdje se nalazi tijelo mog rođaka koji je kao mladić nestao za vrijeme rata i odveo me tamo i pokazao mi. Da njega nije bilo, nikada ne bi pronašli tijelo”, kazao je Kovačić.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. juni ove godine.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English