Članak

Mihaljević: Osuđen na šest godina zatvora

17. Juna 2011.00:00
Nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Zdravka Mihaljevića, nekadašnjeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na šest godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništ

This post is also available in: English

va počinjene u naselju Tulica kod Kiseljaka.

“Imajući u vidu da se optuženi dobrovoljno prijavio i priznao učešće u zločinu, kao i da se obavezao da će sarađivati s Tužilaštvom na rasvjetljavanju svih događaja na području Kiseljaka, te iskazao svoje kajanje – smatram da će visina kazne u ovom slučaju postići svoju svrhu”, kazala je pri obrazlaganju presude sutkinja Azra Miletić.

Mihaljević je u martu ove godine s Državnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje, koji je predviđao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od pet do šest godina.

Optuženi je priznao da je 16. juna 1993. godine, naoružan automatskom puškom, učestvovao u pješadijskom napadu na mjesto Tulica, gdje je ubio jednog, a pomagao u ubistvu sedam civila bošnjačke nacionalnosti. Takođe, optuženi je priznao i da je učestvovao u protivpravnom zarobljavanju više civila bošnjačke nacionalnosti.

“Časni Sude, kajem se za sve nečovječne događaje koje sam počinio i ovim putem želim da se izvinim žrtvama i njihovim porodicama. Nadam se i vjerujem da će moje priznanje doprinijeti istini kako nam se takvo zlo, kao što je rat, više ne bi ponovilo”, kazao je Mihaljević.

Mihaljević je oslobođen obaveze plaćanja troškova sudskog postupka, a porodica žrtve i oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Osuđeni je upućen na izdržavanje kazne.

Mihaljević je u aprilu 2008. godine nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće – uvažavajući žalbu Tužilaštva – ovu presudu ukinulo, te odredilo ponovno održavanje pretresa.

D.E.

This post is also available in: English