Članak

Nešković i Ilić: Jauci i detonacije u Kravici

21. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene nad Srebreničanima, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio strijeljanje Bošnjaka ispred skladišta Zadruge u Kravici (općina Bratunac) u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Nekadašnji pripadnik Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske kojem je dodijeljen pseudonim NI102, tokom svjedočenja pred Sudom BiH je rekao da je oko stotinu Bošnjaka izvedeno ispred skladišta u Kravici, te da su na udaljenosti oko 20 metara od njih bili postrojeni pripadnici Centra i drugih jedinica srpske vojske.

“Bošnjaci su kleknuli na koljena i bili su okrenuti prema nama. U jednom trenutku počelo je strijeljanje. Za mene je to trajalo vječno, a realno je trajalo između tri do pet minuta. Većina ih je ubijena. Odgovorno tvrdim da nisam pucao u njih”, kazao je zaštićeni svjedok NI102.

Svjedok je rekao da je prije strijeljanja na trenutak vidio optuženog Dragana Neškovića, ali ne zna gdje je tačno stajao, dok drugooptuženog Zorana Ilića nije vidio u blizini Kravice.

Kada je počelo pogubljenje zarobljenika, svjedok je, kako je ispričao, bio u šoku, zbog čega ne zna ko je sve pucao.

“Kada je počelo pucanje, praštalo je sa svih strana.mPreživjele su dovršila dvojica ili trojica vojnika, među kojima je bio i pripadnik Centra kojem ne znam ime i prezime”, rekao je NI102.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Zorana Ilića da su, kao pripadnici Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS-a, 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Optuženi Nešković je, kako je navedeno u optužnici, naredio dvojici njemu poznatih pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena muškarca Bošnjaka, što su oni i učinili.

Prema optužnici, Ilić je, pucajući iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, vršio “provjeravanje” da li je neko od njih preživio.

Zaštićeni svjedok je rekao da je oko 50 pripadnika Centra za obuku na Jahorini ispred skladišta Zadruge u Kravici stiglo noć prije strijeljanja zarobljenih muškaraca, te da je i tada vidio optuženog Neškovića.

“Zatekli smo pripadnike srpske vojske koji su meni nepoznati. Čuo sam sporadične pucnje i detonacije od ručnih bombi. Čuli su se i jauci ljudi koji su bili u tom skladištu. Niko iz jedinice kojoj sam pripadao nije tada koristio vatreno oružje”, rekao je svjedok.

Prije dolaska do Zadruge u Kravici, rekao je svjedok, pripadnici Centra su se nalazili u Potočarima, gdje su pomagali ženama i djeci u odlasku prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Dok se nalazio u Potočarima, svjedok je, kao je rekao, čuo Ratka Mladića kako govori da će civili biti prebačeni u Kladanj i Tuzlu, te ga je vidio kako im dijeli čokolade i bombone.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), kojeg Haško tužilaštvo tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, uhapšen je nakon 16 godina provedenih u bjekstvu, te će se o krivici izjasniti početkom jula ove godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. juli ove godine.

A.J.

This post is also available in: English