Članak

Pelemiš i Perić: Vjerovanje oficirima

21. Juna 2011.00:00
Drugog dana svjedočenja na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Momira Pelemiša kazao je da nije provođena nikakva procedura o razmjeni zarobljenih Srebreničana, koji su prije pogubljenja na Branjevu bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici (opć

This post is also available in: English

ina Zvornik).

 Zaštićeni svjedok O1, nekadašnji pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH kazao je da nije postojao nikakav spisak sa imenima zarobljenika na osnovu kojeg bi se izvršila razmjena, ali da je on ipak mislio da će doći do razmjene jer su mu to rekli njegovi oficiri. 

“Nije se obavljala procedura u smislu razmjene zarobljenika, nisu postajali spiskovi sa imenima, nije bilo osoblja Međunarodnog Crvenog krsta. Ne mogu se sjetiti da li je bila Komisija za razmjenu VRS-a, ali rečeno mi je da će zarobljenici ići na razmjenu i ja sam morao vjerovati svojim oficirama”, kazao je svjedok O1.
 
Ovaj svjedok je, prema tvrdnjama Erica Larsona, tužioca Tužilaštva BiH, tokom svjedočenja pred Haškim tribunalom 2007. godine kazao da “nije bio šokiran što su ubijeni Srebreničani”, ali na ovom suđenju nije želio to komentarisati, tvrdeći da je vjerovao da će doći do razmjene.
 
Za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića. Prema optužnici, oni su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te u ubistvima oko 600 muškaraca u Domu Pilica (općina Zvornik).

Prema navodima optužnice, Srebreničani koji su strijeljani u Branjevu prethodno su bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici.  

Kako je navedeno u optužnici, Pelemiš je u to vrijeme bio zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Perić pomoćnik komandanta za bezbjednost u istom bataljonu.

Svjedok O1 je odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH kazao da se sam ponudio Odbrani prvooptuženog Pelemiša da svjedoči u ovom postupku.

“Ja sam samostalno kontaktirao Odbranu”, kazao je O1.

Nakon saslušanja svjedoka, tužilac Eric Larson je u spis kao materijalni dokaz uveo transkript svjedočenja svjedoka O1 pred Haškim tribunalom.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. juni ove godine.

A.S.

This post is also available in: English