Članak

Seminar o prevenciji genocida u Sarajevu

21. Juna 2011.00:00
U Sarajevu je održan seminar pod nazivom “Okvir za prevenciju i odgovor na genocid i masovne zločine”, na kojem su učestvovali predstavnici Ujedinjenih nacija, te nevladinih organizacija i udruženja žrtava iz BiH.

This post is also available in: English

 Centar za postkonfliktna istraživanja i Centar za pravdu i pomirenje, u saradnji sa Uredom specijalnog savjetnika za prevenciju genocida Ujedinjenih nacija (UN), u Sarajevu su organizirali seminar o prevenciji genocida, na kojem se govorilo o radu ovog tijela UN-a i lekcijama naučenim iz Srebrenice.

Na seminaru je bilo govora o načinima smanjenja tenzija i ublažavanja razina sukoba u svijetu, kako bi se razmotrile rane preventivne strategije u cilju sprečavanja genocida i zaštite civila u kriznim i pretkriznim situacijama.

Edina Bećirević, predsjednica Upravnog odbora Centra za pravdu i pomirenje, kazala je u uvodnom izlaganju kako je “iznimno značajno da se 16 godina nakon genocida u Srebrenici održava ovakav seminar u BiH”.

“Naša je dužnost da se bavimo pitanjem prevencije genocida, jer bismo morali imati strah od ponavljanja strahota rata. Voljela bih reći da nam nije potrebno nakon ovoliko godina da se vraćamo na tu temu, ali nakon 16 godina od rata, situacija u BiH je jako loša i nestabilna”, kazala je Bećirević.

Slično mišljenje izrazila je i Elmina Kulašić iz Centra za postkonfliktna istraživanja, koja je dodala da je značajno raditi na “liječenju rana prošlosti i zaustavljanju budućih zločina”.

“Transparentnost, demokratija i nadasve pravda ključni su za trajan mir u BiH i pomirenje koje će pomoći u izgradnji države BiH”, dodala je Kulašić.

Seminaru održanom 20. i 21. juna u Sarajevu prisustvovalo je tridesetak članova udruženja žrtava iz cijele BiH i saveza logoraša Republike Srpske i BiH, kao i pripadnici nevladinih organizacija iz BiH.

D.Dž.

This post is also available in: English