Članak

Ivanović: Unakrsno ispitivanje svjedoka u julu

21. Juna 2011.00:00
Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja za genocid u Srebrenici, Vijeće Suda BiH dogovorilo je termine saslušavanja svjedoka koji su ranije svjedočili pred Haškim tribunalom, a čiji su iskazi uloženi kao dokazi na suđenju Željku Ivanoviću.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je saopćilo da je od Tužilaštva BiH dobilo informaciju da će od jula ove godine Odbrani biti omogućeno da unakrsno ispita svjedoke koji su svoje iskaze davali pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu.

“Sud BiH je obaviješten da će prvi svjedok biti saslušan putem videolinka 7. jula iz Australije. Zbog vremenske razlike ovo suđenje će biti održano van redovnih termina”, pojasnio je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH tereti Ivanovića da je, kao pripadnik Trećeg voda Skelani pri Drugom odredu Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovao u zarobljavanju, odvođenju i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica 13. jula 1995. godine.

Ivanoviću se na teret stavlja i pljačkanje zarobljenika, koji su kasnije odvedeni u Zadrugu u Kravici i pobijeni.

Ivanović se u pritvoru nalazi od marta 2009., a suđenje mu je počelo u augustu te godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli 2011.

S.U.

This post is also available in: English