Članak

Karadžić: Radijator kao antena

21. Juna 2011.00:00
O sistemu veza u Republici Srpskoj (RS) za vrijeme rata govorio je još jedan svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, tvrdeći da su “nadljudskim naporima nastojali da obave zadatke, nekad uspješno, a nekad sa zakašnjenjem”.

This post is also available in: English

Ranko Vuković, koji je bio na čelu Republičkog centra veze na Palama, čiji je osnovni zadatak bio prenošenje usmenih i pisanih poruka civilnim vlastima RS-a, pojasnio je da je sigurnom linijom s ovim centrom bila povezana i kancelarija optuženog Karadžića, tadašnjeg predsjednika RS-a.
 
“Dotadašnji opštinski centar na Palama je iz mirnodopskog, sa vrlo malim brojem ljudi, prelazio na ratnu formaciju. Došlo je do enormnog povećanja posla, a cijelo vrijeme imali smo od osam do deset ljudi”, rekao je Vuković, dodavši da su osim Republičkog, centre veze imali policija i vojska.

Odgovarajući na pitanja optuženog Karadžića, Vuković je rekao da je Centar za vezu imao probleme sa opremom i uslovima u kojima su obavljani zadaci.

“Na početku sukoba na Vracama, centar veze je bio uništen. Išli smo dole da pomognemo i neke uređaje vezali su za radijatore, koji su služili kao antena da bi uspostavili vezu. Možete misliti koliko je ta veza bila sigurna”, prisjetio se Vuković.
   
Vuković je dodao da u aktima koja su stizala u Centar nikada nije primijetio da je Karadžić naredio izvršenje neke nezakonite radnje.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu između 1992. i 1995. godine.

U nastavku suđenja, Karadžić je završio unakrsno ispitivanje Dragana Kezunovića, nekadašnjeg načelnika Centra veze Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji je govorio o teškoćama prilikom slanja poruka i sastancima rukovodilaca MUP-a RS-a i Centara službi bezbjednosti.

Na tim sastancima, kako je istakao Kezunović, razgovaralo se o suzbijanju i dokumentovanju krivičnih djela, uključujući i ratne zločine.

“Da sam saznao da bilo ko od rukovodstva odobrava te radnje, odmah bih napustio MUP. Naprotiv, protiv toga se borilo, ali broj krivičnih djela bio je ogroman, bio je rat haos”, rekao je Kezunović.

Na Karadžićevo pitanje da li mu je poznato da se sada u BiH vode postupci za ratne zločine na osnovu krivičnih prijava koje su tada podnijele institucije RS-a, svjedok je odgovorio da mu je poznato da su “službe ustupile dosta materijala”.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 22. juna ove godine.

M.T.

This post is also available in: English