Vijesti


Željko Ivanović pušten iz pritvora 8. Decembra 2010. Članak Sud BiH je ukinuo pritvor Željku Ivanoviću zvanom Arkan, kojem se sudi za genocid počinjen u Srebrenici, te mu odredio niz mjera zabrane.
Karadžić: Čišćenje mjesta eksplozije 8. Decembra 2010. Članak Nekadašnji pripadnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo prisjetio se kako je tokom 1994. i 1995. godine učestvovao u istragama granatiranja pijace Markale.
Gasal i ostali: Nemogućnost vladanja bezbjednosnom situacijom 8. Decembra 2010. Članak Vještak Odbrane Senada Dautovića, optuženog za zločine u Bugojnu, kazao je da nakon izbijanja sukoba u tom gradu policija nije mogla vladati bezbjednosnom situacijom.
Lokalno pravosuđe – Trivić i ostali: Presuda 13. decembra 8. Decembra 2010. Članak Iznošenjem završnih riječi i saslušanjem svjedokinje pred Okružnim sudom u Banjoj Luci završen je dokazni postupak na suđenju Miladinu Triviću, Miroljubu Vujasinoviću i Radenku Kerezoviću, optuženim za zločin na Vrbanji.
Lokalno pravosuđe: Pronađeni posmrtni ostaci više od 20 žrtava 8. Decembra 2010. Članak Istražitelji Instituta za nestale osobe (INO) BiH pronašli su 11 posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Đurđevača (općina Hadžići) i počeli iskopavanje tijela ukopanih u grobnici otkrivenoj na području općine Milići.
Sljedeće sedmice: Tri suđenja za genocid u Srebrenici 3. Decembra 2010. Članak Iduće sedmice pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH pojavit će se sedmorica optuženih za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.
Potvrđena optužnica protiv Dragana Crnogorca 3. Decembra 2010. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragana Crnogorca, bivšeg pripadnika Centra za obuku “Jahorina” koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.
Osmić: Ponovno pozivanje vještaka 3. Decembra 2010. Članak Na suđenju Aliji Osmiću, optuženom za zločine počinjene u Bugojnu, Sudsko vijeće je odlučilo da ponovo pozove vještaka sudske medicine koji je u ovom postupku 10. novembra svjedočio o uzroku smrti Vlatka Kapetanovića.
Korićanske stijene: Najsigurniji konvoj 2. Decembra 2010. Članak Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da 21. augusta 1992. godine nije išao konvojem iz Prijedora jer su pratioci bili pripadnici interventnog voda.
Nikačević: Hapšenje iz predostrožnosti 1. Decembra 2010. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Foči Miodraga Nikačevića, nepravomoćno osuđenog na osam godina zatvora zbog zločina u tom gradu, jer će mu “uskoro” biti izrečena drugostepena presuda.