Članak

Zatražen pritvor za Gorana Lučića

18. Novembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Goranu Lučiću, koji se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti u Gacku.

This post is also available in: English

Branilac osumnjičenog Lučića, koji je uhapšen 17. novembra ove godine, tražio je njegovo puštanje na slobodu uz mjere zabrane. Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Vesna Ilić, tužiteljica Tužilaštva BiH, rekla je da bi osumnjičeni Lučić po puštanju na slobodu mogao pobjeći u neku od susjednih zemalja, uticati na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

“Osumnjičeni nema drugog državljanstva osim bosanskog. Međutim, suočen je s teškim krivičnim djelom i to bi mogao biti razlog zašto bi mogao prijeći u susjedne zemlje. Mogao bi ometati krivični postupak i uticati na saučesnike i svjedoke”, rekla je Ilić.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj Lučića sumnjiči da je odgovoran za progon, ubistva, zatvaranja i prisilna premještanja stanovništva bošnjačke nacionalnosti za vrijeme i nakon napada na Gacko i okolna sela 1992. godine.

Prema tužiteljici, Lučić je u svojstvu bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Gacko i člana Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva te općine, zajedno s drugim osobama, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Refik Serdarević, branilac osumnjičenog, rekao je da Lučić “ničim nije pokazao da bi određivanje pritvora bilo osnovano”, naglasivši da ga niti jedan od saslušanih svjedoka ne spominje u negativnom kontekstu.

Sudu se obratio i osumnjičeni Lučić, koji je rekao da se “ne smatra krivim i zato nije pobjegao”.

A.J.

This post is also available in: English