Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Udarci u školi

22. Novembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine na području Sokoca, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je 1992. godine pretučen u Osnovnoj školi u Sokocu, te dodao da je saznao da je osoba koja ga je pretukla optuženi Milan Marković.

This post is also available in: English

Bajro Kundak je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu ispričao da je u junu 1992. godine pretučen u Osnovnoj školi u Sokocu. 

Svjedok je kazao da on nije mogao vidjeti osobu koja ga je tukla jer je imao povez na očima, ali da mu je poslije rođak rekao da ga je udarao optuženi Marković.

“Izveli su prvo mog rođaka Sabriju Kundaka, a onda su rekli da ja izađem. Kada sam došao do vrata, stavili su mi na glavu povez i izveli me. Pitao me je neko da li bih se pobio s njim, i izudarao me. Udario me dva puta nogom i rukom. Rođak mi je rekao da me udarao Milan Marković, jer ga je on poznavao”, kazao je Kundak.

Prema optužnici, Milan Marković, bivši pripadnik “VP 7536 Han-Pijesak” pri Vojsci Republike Srpske (VRS), tereti se da je od juna 1992. do marta 1993. godine premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Marković je, kako stoji u optužnici, krajem juna 1992. godine pretukao Bajru Kundaka u Osnovnoj školi “Slaviša Vajner Čiča” u Sokocu.

Bajro Kundak je u izjavi koju je dao 2007. godine Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) naveo da je Markovića poznavao odranije, te da mu je tokom premlaćivanja pao povez sa očiju i da je on mogao vidjeti da je osoba koja ga je udarala Marković.
 
Međutim, na ovom ročištu svjedok je precizirao da je od rođaka saznao da ga je udarao Marković, te da ranije nije poznavao Markovića.

“Rođak mi je rekao da me udarao Marković, udario me dva puta, a nije mi ni povez spao”, kazao je Kundak.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. decembar 2011. godine.

A.S.

This post is also available in: English