Vijesti


Karadžić: Posljednji dan sa ocem 16. Decembra 2010. Članak Dajući iskaz pred Tribunalom u Haagu, svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću prisjetio se masakra na pijaci Markale u februaru 1994. godine, kada je izgubio oca.
Adamović i Lukić: Komšijski razgovori 15. Decembra 2010. Članak Dušan Grabež, svjedok Odbrane drugooptuženog na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, rekao je da Marko Adamović “nikad nije komandovao vojskom”.
Korićanske stijene: Mirne savjesti 14. Decembra 2010. Članak Optuženi Zoran Babić, Milorad Radaković i Milorad Škrbić su u završnoj riječi zatražili od Suda BiH da ih oslobodi optužbe za ubistva oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.
Alić: Okončan dokazni postupak 13. Decembra 2010. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Šefiku Aliću, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene na području Bosanske krajine.
Karadžić: Tri hiljade granata dnevno 13. Decembra 2010. Članak Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na Sarajevo tokom rata dnevno padalo i po 3.000 granata.
Sastanak sudija iz BiH i Tribunala 10. Decembra 2010. Članak Sudije iz BiH i Haškog tribunala održali su u Sarajevu prvi sastanak posvećen razmjeni iskustava u radu na predmetima ratnih zločina u okviru projekta “Pravda i ratni zločini”.
Karadžić: Granatiranje civilnih naselja 10. Decembra 2010. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva je kazao da je Vojska Republike Srpske “namjerno gađala civile” u Sarajevu.
Pelemiš i Perić: Nadgledanje situacije 9. Decembra 2010. Članak Vještak vojne struke na suđenju za genocid u Srebrenici kazao je da je drugooptuženi Slavko Perić bio u Pilici iz bezbjednosnih razloga, jer je dovođenje velikog broja zarobljenika predstavljalo rizik za stanovništvo tog mjesta.
Adamović i Lukić: Ništa neobično u Ključu 9. Decembra 2010. Članak Svjedok Odbrane Marka Adamovića, kojem se sudi za zločine počinjene u Ključu, rekao je da optuženi nije izdavao naređenja Ključkom bataljonu, u kojem je bio pomoćnik komandanta.
Lokalno pravosuđe – Jovičić: Deset godina zatvora 9. Decembra 2010. Članak Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH djelimično je uvažilo žalbu Odbrane Nemanje Jovičića te mu izreklo kaznu od deset godina zatvora zbog zločina počinjenih na području općine Hadžići tokom 1992. godine.