Članak

Osmić: Preblaga ili previsoka kazna

22. Novembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli su žalbe na presudu kojom je u martu ove godine Alija Osmić osuđen na 11 godina za zločine u Bugojnu.

This post is also available in: English

Tužiteljica Slavica Terzić uložila je žalbu na osuđujući i oslobađajući dio presude, naglasivši da je kazna od 11 godina preblaga, te je tražila da se prvostepena presuda preinači.

Terzić je istakla da je osuđeni Osmić počinio krivične radnje nad civilima, a ne nad vojnicima, kako je navedeno u presudi.

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu i na pogrešno utvrđene činjenice, smatrajući da su zarobljeni ljudi predali oružje, te time nisu više bili u kategoriji vojnika, nego civila.

Osmić je 4. marta ove godine prvostepenom presudom proglašen krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u različitim objektima u Bugojnu. Zbog visine kazne, Sud mu je “po sili zakona” odredio pritvor.

Prema presudi, Osmić je kriv što je tokom rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 307. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), u periodu od 18. jula 1993. pa do 19. marta 1994. godine, u garaži privatne kuće u naselju Donjići, “Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara” i prostorijama “BH Banke” postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava izvršivši ubistvo i nanoseći teške tjelesne povrede.

Osmić je oslobođen optužbe da je bio prisutan kada su zarobljenici skupljali leševe, kopali grobnice i obavljali druge radove na Gradskom groblju, gdje su bili izloženi premlaćivanju, od kojeg je zatvorenik Mario Zrno podlegao.

Vasvija Vidović, Osmićeva braniteljica, iznijela je žalbu rekavši da je Prvostepeno vijeće izostavilo činjenicu da je osuđeni izvršavao djela po naređenju nadređenih.

“U svim tačkama optužnice Osmić je po naređenju Enesa Handžića, pomoćnika komandanta za bezbjednost 307. brigade ABiH, izvršavao krivična djela”, rekla je Vidović.

Handžić je sklopio sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH i osuđen je na osam godina zatvora zbog zločina u Bugojnu.

Prema njenim riječima, u presudi su izostavljena imena suizvršilaca, način izvršenja djela, te je proširen vremenski period u odnosu na navode optužnice.

“Odbrana je morala da zna razloge zašto je ovo izmijenjeno, ali u presudi nije bilo obrazloženja”, kazala je Osmićeva braniteljica, dodavši na kraju da je kazna “previsoko odmjerena”.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku.

M.B.

This post is also available in: English