Vijesti


Lokalno pravosuđe: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta 9. Novembra 2010. Članak Iako se zvanično ne obilježava godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, građani su se simboličnim bacanjem ljiljana u rijeku Neretvu ipak prisjetili tog trenutka.
MKSJ/ICTY: Odbijen zahtjev za ranije puštanje Zorana Žigića 9. Novembra 2010. Članak Predsjednik Tribunala u Haagu odbio je zahtjev za ranije puštanje na slobodu Zorana Žigića, osuđenog za zločine u Prijedoru.
Lokalno pravosuđe: Otvaranje novih masovnih grobnica 9. Novembra 2010. Članak Institut za nestale osobe (INO) BiH nastavlja sa čišćenjem jame u kojoj se kriju posmrtni ostaci žrtava iz Kamenice, te najavljuje otvaranje novih masovnih grobnica na području Krajine.
Pelemiš i Perić: Nemogućnost sprečavanja genocida 8. Novembra 2010. Članak Odbrana Slavka Perića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u iznošenju uvodne riječi istakla je da će tokom dokaznog postupka pokušati osporiti njegovo učešće u genocidu u Srebrenici.
Ivanović: Nedolazak svjedoka 4. Novembra 2010. Članak Nastavak suđenja Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, odgođen je zbog nedolaska svjedoka Odbrane.
Korićanske stijene: Rješenja o smrti sedam Bošnjaka 4. Novembra 2010. Članak Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je uložilo 24 materijalna dokaza.
Adamović i Lukić: Komanda bez aktivnosti 4. Novembra 2010. Članak Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Boško Lukić je ponovio kako nije učestvovao u zločinima u Ključu počinjenim 1992. godine.
Karadžić: Žrtve, a ne kolateralna šteta 4. Novembra 2010. Članak Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, tokom ispitivanja zaštićenog svjedoka Tužilaštva pod šifrom KDZ 485, pokušao je ukazati na navodne propuste koji su učinjeni tokom uviđaja nakon granatiranja pijace na Baščaršiji.
Kovać: Nasrtaji na dostojanstvo 3. Novembra 2010. Članak U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločin u Vitezu, Državno tužilaštvo je istaklo da je optuženi Ante Kovać odgovoran za počinjene zločine, zatraživši od Apelacionog vijeća Suda BiH da mu izrekne kaznu u skladu sa zakonom.
Selimović i ostali: Traženje odgovora 3. Novembra 2010. Članak Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze trojice bivših zatočenika u logorima u Bihaću i Cazinu, koji su u međuvremenu preminuli.