Vijesti


Meddžida Kreso i dalje predsjednica Suda BiH 26. Januara 2011. Članak Meddžida Kreso ponovo je imenovana na poziciju predsjednice Državnog suda odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS).
Još uvijek teško zdravstveno stanje Vinka Kondića 26. Januara 2011. Članak Na statusnoj konferenciji održanoj u postupku protiv Vinka Kondića, Odbrana optuženog je kazala da je on, i pored stalne terapije, još uvijek nesposoban da prati sudski proces.
Kos i ostali: Sposoban za suđenje 26. Januara 2011. Članak Vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić iznijela je nalaz i mišljenje na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, rekavši da drugooptuženi Stanko Kojić ne boluje od šizofrenije, te da je sposoban pratiti proces.
Karadžić: Prijetnje smrću i živi štitovi 26. Januara 2011. Članak Dajući iskaz na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji komandant jedinice UNPROFOR-a koja je bila smještena u Goraždu, rekao je da je akcija vojske bosanskih Srba da uzmu pripadnike snaga Ujedinjenih nacija (UN) za taoce bila “naređena i koordinirana na v
Kreso: Budućnost Suda BiH je sastavni dio zemlje 26. Januara 2011. Članak Nakon što je ponovo izabrana za predsjednicu Suda BiH, Meddžida Kreso je ocijenila da je izuzetno važno što je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH donio ovu odluku, kako bi se prekinula neizvjesnost i spekulacije u vezi sa izborom predsjednika.
Dronjak: Premlaćivanja na smrt 20. Januara 2011. Članak Svjedok Ibrahim Halkić dajući iskaz na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, rekao je da su ga stražari u logoru Kamenica skoro svakodnevno premlaćivali.
Karadžić: Civili na meti snajperista 20. Januara 2011. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva KDZ-450 izjavio je da su zaraćene strane na području Sarajeva podjednako kršile primirje, te da je teško bilo utvrditi iz kog pravca je otvarana vatra.
Karadžić: Periodi neizvjesnosti 19. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva izjavio je da su srpske snage nekada izvodile napade na Sarajevo kao reakciju na vojne operacije “muslimanskih snaga” u drugim dijelovima BiH.
Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Šok od pucnjave 19. Januara 2011. Članak Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Tužilaštva Marijan Lamešić i Šimo Čančarević rekli su da tokom napada na naselje Bosanska Bijela nisu vidjeli optuženog Ivana Stjepanovića.
Kuvelja: Djelimično priznanje krivice 19. Januara 2011. Članak Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Božidara Kuvelju, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji se sumnjiči za zločine na području Srebrenice.