Članak

Mirsad Vatrač optužen za zločine u Kotor-Varoši

22. Novembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Vatrača za zločin na području Kotor-Varoši počinjen 1992. godine.

This post is also available in: English

Optužnicom se Vatrač tereti da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši, zajedno s Fikretom Planinčićem, Rasimom Lišančićem, Seadom Menzilom i drugima, od juna do novembra 1992. godine učestvovao u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Serdari.

“Optuženi su izvršili prethodno planirani pješadijski napad, u kojem je ubijeno 16 civila, starosne dobi od četiri do 60 godina, od kojih su neki ubijeni iz vatrenog oružja ispred i unutar porodičnih kuća”, navodi se u optužnici.

U napadu, koji je izvršen 17. septembra 1992. godine u ranim jutarnjim satima, ranjeno je više osoba, uključujući i jednu ženu u visokoj trudnoći, te su paljene kuće i drugi objekti.

Iz Tužilaštva BiH navode da se optuženi nalazio u bjekstvu i da ga je nakon hapšenja Hrvatska izručila pravosuđu BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Za zločin u selu Serdari, Državno tužilaštvo je početkom oktobra ove godine podiglo optužnicu protiv Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića i Seada Menzila, dok je krajem maja iste godine, zbog sumnje da su učestvovali u ovam zločinu, raspisana međunarodna potjernica za Mirsadom Smajićem, Nijazom Smajićem i Nerminom Mujanovićem.

M.T.

This post is also available in: English