Vijesti


Nakon još jednog bjekstva od bh. pravosuđa, raspisana potjernica za Suvarom, osuđenim za silovanja u Glamoču 21. Marta 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine raspisao je potjernicu za Duškom Suvarom, osuđenim na šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine, nakon što se nije pojavio na izdržavanju kazne. Prema posljednjim informacijama njegovog advokata, Suvara se, u vrijeme kada se trebao javiti na izdržavanje kazne, nalazio u Turskoj.
VSTV BiH: Moguća bolja efikasnost rada sudija i parničnih postupaka 20. Marta 2023. Vijest Efikasnost rada sudija moguće je poboljšati prebacivanjem administrativnih poslova na stručne saradnike, volontere i pravnike, te kroz nove modele poslovanja ubrzati parnične i izvršne postupke, rečeno je tokom prezentiranja pilot-projekta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća podržanog od Švedske ambasade, kojim je smanjen broj neriješenih predmeta u 18 sudova u BiH.
Bh. povorka ponosa: LGBT zajednici je stavljena meta na čelo u Republici Srpskoj 20. Marta 2023. Vijest Pripadnici LGBT zajednice su sa prijateljima i saveznicima u subotu – na očigled banjalučke policije – isporučeni nasilnicima, a pripadnicima ove ranjive grupe stavljena je meta na čelo u Republici Srpskoj, poručeno je danas iz Sarajeva, kao i da će Bh. Povorka ponosa podnijeti krivične prijave protiv Milorada Dodika i Draška Stanivukovića.
Pravosuđu u BiH potrebno unapređenje kroz evropske standarde 20. Marta 2023. Vijest Ustavni sud BiH i AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, predstavili su publikaciju “Analiza prakse najviših sudova u Bosni i Hercegovini u predmetima organizovanog kriminala i korupcije“ sa zaključkom da je pravosuđu u BiH potrebno unapređenje kako bi se steklo povjerenje građana.
Eksumacija grobnice Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve genocida u Srebrenici 20. Marta 2023. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je bošnjačke nacionalnosti i da je ubijena u genocidu tokom jula 1995. godine, ekshumirani su na lokalitetu Kameničko brdo – Visibaba u općini Bratunac, potvrdili su iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Ćerimagić: Inspekcija konstatovala zapošljavanje bez oglasa u Zavodu Pazarić 20. Marta 2023. Suđenje Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na suđenju Jasminu Ćerimagiću ispričala je kako je inspekcija rada u aprilu prošle godine utvrdila zapošljavanje bez raspisivanja javnog oglasa u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
Ademaj i ostali: Optuženi ga zvao dok je bio u inspekciji radnje 20. Marta 2023. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom inspekcijskih kontrola, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je kako ga je optuženi Mirza Ademaj pozvao telefonom kada je bio u kontroli jedne radnje i rekao mu da je to njegov dobar prijatelj.
Banjalučki aktivisti podržali događaj Bh. povorke ponosa nakon poziva na zabranu 17. Marta 2023. Vijest Nakon što je 13 nevladinih organizacija Republike Srpske i gradskih vlasti Banje Luke, pozivajući se na suprotnosti s tradicionalnim i hrišćanskim vrijednostima, zatražilo zabranu događaja na kom je u subotu planirano prikazivanje filma “Pride“ i panel-diskusije o pravu na slobodu okupljanja u organizaciji Bh. povorke ponosa, banjalučki aktivisti podržali su događaj koji želi skrenuti pažnju na položaj LGBTIQ osoba ali i novinara, te drugih aktivista iz BiH.
Potvrđena optužnica protiv Nefaila Čehića zbog prijetnji novinarima Detektora 17. Marta 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Nefaila Čehića zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti”, odnosno jer je sa svoga na Facebook profil “Detektora“, redakcije Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo zaposlenih.
Goran Salihović: Završen dokazni postupak Tužilaštva protiv bivšeg glavnog tužioca 16. Marta 2023. Suđenje Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je ulaganjem preostalih materijalnih dokaza okončalo dokazni postupak u predmetu protiv Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužioca Državnog tužilaštva, koji je optužen da je, koristeći službeni položaj, pribavio imovinsku korist.