Vijest

Polomljene olovke kao poruka poslanicima Narodne skupštine RS-a

14. Marta 2023.16:05
Novinari koji se protive kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj okupili su se jutros prije početka zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske ispred entitetskog parlamenta kako bi još jednom poslanicima poručili da zahtijevaju da nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a vrate predlagaču.
Sa protesta u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Novinari su ispred zgrade entitetskog parlamenta ostavili polomljene olovke kao simboličnu poruku da vjeruju da će kriminalizacija klevete, ukoliko nacrt zakona u ovom obliku bude usvojen, ugasiti istraživačko novinarstvo u Republici Srpskoj, ali i dovesti do gušenja bilo kakve kritike i slobode govora.

“Mi smo danas ovdje ostavili još jednom jasnu poruku – ostavili smo im olovke kojima oni mogu da pišu, ukoliko usvoje ovakav zakon. Neka se oni bave novinarstvom“, rekao je predsjednik banjalučkog Kluba novinara Siniša Vukelić.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske će se pred poslanicima naći na aktuelnom zasjedanju Skupštine. Poslanici vladajuće koalicije, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već su najavili da će glasati za nacrt i pored njegovih nedostataka, a što je dovoljno da nacrt zakona bude usvojen.

Poručeno je da je težnja svakog društva da se razvija i  napreduje, dok se u RS-u sa nacrtom ovog zakona ide korak unazad, što je poraz čitavog društva.

Protest zbog upućivanja nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika u skupštinsku proceduru na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su i članovi udruženja građana “Radnički pokret“ iz Banjaluke. Oni vjeruju da će zakon, ukoliko ugleda svjetlo dana, uticati na građnske slobode i sve aktiviste i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, radničkih i građanskih prava.

“Mi ćemo voditi ulične akcije i proteste u gradovima kako bi pokazali vlastima da se ne mogu igrati s narodom. Od sada ako ne možemo dogovorom riješiti, riješićemo na ulicama“, rekao je Dražan Pejaković iz udruženja “Radnički pokret“.

Zbog insistiranja vlasti u Republici Srpskoj da kriminalizuju klevetu uz drakonske kazne poslanicima i predstavnicima, vlasti u ovom entitetu pisao je Johan Satler, šef misije Evropske unije u BiH. On je izrazio zabrinutost Evropske unije zbog najava kriminalizacije klevete u RS-u. Povlačenje zakona zatražio je i šef misije OEBS-a u BiH Brajan Agler.

Vladimir Kovačević