Članak

Terzić: Smijeh pri obilasku zatočenika

25. Aprila 2012.00:00
U nastavku suđenja Albini Terzić zvanoj Nina, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je optužena bila sa psom kada su drugi vojnici pretukli jednog starca u fabrici “Strolit” u Odžaku.

This post is also available in: English

Miro Pavić, koji je svjedočio putem videolinka iz Švedske, kazao je da optužena “Nina Terzić” njega nikada nije fizički zlostavljala, a da je to što je vodila psa koji je njušio zatvorenike doživljavao kao psihičko zlostavljanje.    

“Ja nisam fizički zlostavljan od nje, ali jesam psihički. I dan-danas imam posljedice od toga”, kazao je Pavić, koji je naveo da je oko dva mjeseca bio u zatočeničkim objektima u Odžaku.

Pavić je istaknuo da je vidio kada je pretučen starac Milutin Šarčević i kada su zarobljenici morali stajati mirno dok je pored njih prolazila optužena Terzić sa psom.

“Vrata se otključavaju i ulaze u taj prostor gdje smo mi. Ustajemo i odmah se znala pjesma. Mi smo bili poredani ukrug, ker je išao od jednog do drugog i njušio nam polni organ. Nina se smijala, drugi vojnici su udarali djeda Milutina Šarčevića. On je pao od udaraca na zemlju. Bio je sav krvav. Ker je krenuo prema njemu jer se uznemirio i tada ga je Nina povukla od starca”, prisjetio se Pavić.

Albini Terzić zvanoj Nina, bivšoj pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da je od maja do jula 1992. godine učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Kako se navodi u optužnici, Terzić je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, na njih huškala psa, te ih mučila, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos s duševno oboljelom osobom.

“Taj ker je meni i ostalima njušio polni organ, a oni su se smijali”, kazao je Pavić odgovarajući braniocu Tomislavu Ljubiću, koji ga je pitao “da li je pas, dok su zarobljenici stajali u krugu, bio u visini njihovih organa”.

Pavić je dodao da optuženu ranije nije dobro poznavao, ali da je znao njenog oca, s kojim je zajedno radio.

“Ja i njen otac smo radili deset godina zajedno prije rata. Malu sam upoznao bolje u ratu. (…) Viđao sam je u ‘Strolitu’. Imala je crne hlače i vodila je svog dogu. Sve mi se čini da je imala i mali pištolj, ali nisam siguran. Ja nisam vidio da je nekoga fizički zlostavljala. Sjedio sam sa Ninom lično nekoliko dana prije razmjene. Tada sam joj rekao da pozdravi oca”, kazao je Pavić.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj 2012. godine.

A.S.

This post is also available in: English