Članak

Raguž i ostali: Svjedok udaljen iz sudnice

25. Aprila 2012.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Stocu i Čapljini potpuno je izmijenio iskaz, tvrdeći da nije tačno da su zatočenici po naređenju optuženog Veselka Raguža prevezeni u “Koštanu bolnicu”.

This post is also available in: English

U iskazu datom 2011. godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koji je svjedok Alija Hajdarević potpisao, navedeno je da su se zatočenici iz škole u selu Crnići (općina Stolac), po naređenju Veselka Raguža, popeli na kamion i prevezeni su u “Koštanu bolnicu”.

“Ne znam da sam to rekao. Došao sam na sud da to riješim. Meni ti ljudi nisu ništa krivi. Ja sam ovdje bezveze, toliko sam pio da veze nemam”, rekao je svjedok i dodao da je ljut što je uopće pozvan da svjedoči, te da je “i jutros popio od muke”.

Dok je žustro davao objašnjenja u vezi sa iskazima, svjedok nije slušao upute, pa je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, naredila da bude izveden iz sudnice na nekoliko minuta kako bi se smirio.

Hajdarević je potvrdio da je bio pripadnik bripade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) do 1. jula 1993. godine, navodeći da se Veselko Raguž u ovoj jedinici “nešto pitao”. Dodao je da je 13. jula uslijedilo hapšenje stanovništva u selu Aladinići (općina Stolac).

Svjedok tvrdi da ne zna vojnike koji su upali u ovo selo i uhapsili muškarce, žene i djecu, osim što se sjeća da su bili u šarenim uniformama.

Tužiteljica Remzija Smailagić predočila je svjedoku njegov prošlogodišnji iskaz, u kojem je navedeno da su trojica vojnika iz brigade s kojima je bio na liniji učestvovali u hapšenju.

“Nisam čitao iskaz, jer slabo vidim i trebalo bi mi puno vremena. Oni su nešto pripisivali. On štampa, a ja ništa ne govorim (…) Nekom je cilj da se zatvore Ivo, Veso, Alija, nije bitno. Do života više ništa neću potpisati”, rekao je Hajdarević.

Veselko Raguž, nekadašnji zapovjednik Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, i Ivo Raguž, bivši pripadnik ove brigade, optuženi su da su u julu i augustu 1993. godine, učestvovali u zločinu nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini.

Prema optužnici, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece. On i Ivo Raguž su optuženi i za učešće u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Hajdarević je ispričao da je iz škole odveden u “Koštanu bolnicu”, zatim u logor Dretelj (općina Čapljina), a na kraju u logor Heliodrom (općina Mostar), gdje je ostao do sredine aprila 1994. godine.

Istakao je da nigdje nije vidio optužene, te da je prije “sedam godina s Veselkom Ragužem riješio situaciju”.

Branko Karadeglić, branilac Veselka Raguža, svjedoku je predočio izjavu iz istrage koja je 2000. vođena u Mostaru, a u kojoj je naveo da optuženi nije ništa loše uradio i da ne zna koji su vojnici hapsili.

Tužiteljica je spis uvela iskaz iz 2011. godine, ocijenivši kako smatra da je na svjedoka izvršen uticaj. Odbrane su se tome usprotivile, obrazloživši da riječi svjedoka nisu vjerodostojno unesene, te da nema dokaza o vršenju uticaja.

Predsjedavajuća vijeća sugerisala je tužiteljici da se prije suđenja treba sastati sa svjedocima, kako ne bi ponovo došla u situaciju da se suoči sa “neprijateljskim svjedokom”.

Nastavak suđenja je 8. maja.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English