Članak

Kuvelja: Pregovori o priznanju krivice

25. Aprila 2012.00:00
Božidar Kuvelja, optuženi za genocid u Srebrenici, sa Državnim tužilaštvom pregovara o priznanju krivice godinu dana nakon što je počelo suđenje.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić je obavijestio Sudsko vijeće u nastavku suđenja da bi pregovori mogli promijeniti tok suđenja. Nije precizirao u kojoj je fazi ovaj proces.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskim vijećem, kazala je da nije uputno što ih je tužilac sa tim upoznao jer nije došlo do zaključenja sporazuma, te da će suđenje biti nastavljeno planiranim tokom.

Kosović je odgodila planirano ulaganje materijalnih dokaza Odbrane za naredno ročište, jer branilac Izet Baždarević nije numerisao spisak dokumenata.

Tužilac Bulić je rekao da, nakon ulaganja materijalnih dokaza Odbrane, planira u dodatnim dokazima pozvati zaštićenog svjedoka za kojeg je saznao poslije podizanja optužnice.

Kuvelja, bivši pripadnik Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optužen je za učešće u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u i ispred Zemljoradničke zadruge Kravica kod Bratunca u julu 1995. godine.

U optužnici je navedeno da je Kuvelja u večernjim satima 13. jula 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Centra za obuku, sudjelovao u strijeljanju muškaraca Bošnjaka tako što je automatskom puškom vršio “ovjeravanje” svakog od zarobljenika koji je davao znake života.

Tužilaštvo ga tereti i za sudjelovanje u strijeljanju oko 100 preživjelih muškaraca Bošnjaka ispred skladišta u Kravici, koji su “na prevaru pozvani da izađu radi ukazivanja ljekarske pomoći”.

Na teret mu je stavljeno i učešće u pretresu naselja 12. jula na širem području Potočara s ciljem okupljanja Bošnjaka u Potočare, kao i odvajanju muškaraca i odvođenju do “Bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

Prije početka suđenja Kuvelji u maju prošle godine, tužilac je na statusnoj konferenciji kazao da postoje pregovori sa optuženim. Suđenje je počelo pošto nije bilo došlo do zaključivanja sporazuma o priznanju krivice.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj ove godine.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English