Vijesti


Karadžić: Krizni štabovi plaćali paravojne formacije 9. Juna 2011. Članak Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, vještakinja Dorothea Hanson je predstavila stručni izvještaj o formiranju i radu srpskih kriznih štabova u BiH, prema kojem su ti štabovi bili instrument centralne vlasti za sprovođenje politike.
Korićanske stijene: Odvajanje ljudi 8. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane rekao je da optuženi Petar Čivčić i Saša Zečević nisu bili u pratnji konvoja, kojim su civili iz Prijedora prebačeni u Travnik u augustu 1992. godine.
Karadžić: Jak partijski vođa 8. Juna 2011. Članak Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, vještak Patrick Treanor je kazao da je optuženi kao predsjednik Republike Srpske (RS) bio glavnokomandujući nad srpskom vojskom, te da je predstavljao jakog partijskog vođu kojem niko ništa nije mogao.
Izvršen pretres kuće Olivera Krsmanovića 8. Juna 2011. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretres privatne kuće, okućnice i pratećih objekata koje koristi Oliver Krsmanović, osumnjičeni za zločine na području Višegrada.
Korićanske stijene: Saznanja o ubistvima 6. Juna 2011. Članak Svjedok Odbrane optuženog Petra Čivčića je rekao da je čuo za ubistva civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, nekon čega je donijeta odluka o rasformiranju Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.
Karadžić: Bez saznanja o zločinima na Grbavici 6. Juna 2011. Članak Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva u Haagu ispričao je da su 1992. godine bošnjački civili protjerivani iz sarajevskog naselja Grbavica, dok su zločine u tom naselju vršili pripadnici paravojnih formacija.
Pelemiš i Perić: Pilica pogodna za masovna ubistva 6. Juna 2011. Članak Michael Craig Mcqueen, historičar koji je na suđenju za genocid u Srebrenici iznio nalaz i mišljenje, kazao je da je dovođenje Srebreničana u Pilicu (općina Zvornik) značilo njihovo pogubljenje.
Jević i ostali: Optuženi bez rukovodne funkcije 6. Juna 2011. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak policijske struke je rekao da optuženi Mendeljev Đurić nije imao rukovodne ovlasti u Centru za obuku policajaca na Jahorini, već je vršio obuku “dezertera” koji su uhapšeni u Srbiji.
Lalović i Škiljević: Izmijenjena optužnica 6. Juna 2011. Članak Tužilaštvo BiH podnijelo je Apelacionom vijeću Suda BiH izmijenjenu optužnicu protiv Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića, optuženih za ratni zločin počinjen u “Kuli” u Istočnom Sarajevu.
Lokalno pravosuđe – Todorović: Jaka eksplozija 3. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločin u Čelincu, svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci kazala je da joj je brat rekao da ga je optuženi Milan Todorović u maju 1995. godine pokušao ubiti.