Članak

Lokalno pravosuđe – Todorović: Jaka eksplozija

3. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločin u Čelincu, svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci kazala je da joj je brat rekao da ga je optuženi Milan Todorović u maju 1995. godine pokušao ubiti.

This post is also available in: English

Fikreta Zulkić je tokom svjedočenja pred Okružnim sudom u Banjoj Luci kazala da je 30. maja 1995. godine sa sestrom Ismetom i bratom Muhamedom bila kod komšinice Silvane Radujković na rođendanu.

“Kada smo krenuli kući, čuli smo da nešto šušti u grmlju. Brat Muhamed nam je rekao da se ne bojimo, da je to vjerovatno Todorović, ali mi smo se prepale i otišle drugim putem, a brat je krenuo sam prečicom”, prisjetila se Fikreta Zulkić.

Nedugo potom, kako je kazala Zulkić, čula je jaku eksploziju.

“Iz straha smo pobjegli kući i nismo smjeli izlaziti, a pretpostavili smo da je bačena bomba na brata. Kasnije kada je on izašao, ispričao je da je Todorović bacio bombu na njega”, rekla je svjedokinja, dodavši da je i ona ranjena gelerom u nogu, te da ju je komšinica odvezla u bolnicu.

Todorovića Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci tereti da je 30. maja 1995. godine sačekao Muhameda Zulkića, koji je pješačkom stazom išao kući i u namjeri da ga ubije, prema njemu bacio bombu, od koje je Zulkić zadobio povrede opasne po život.

Ismeta Zulkić, druga Muhamedova sestra, potvrdila je da je u maju 1995. godine bila sa sestrom i bratom, te da je vidjela da su oboje ranjeni, dodavši da Todorovića poznaje od ranije, jer im je par puta dovozio drva, i nikad nisu imali sukoba sa njim.

Slobodan Radujković, treći svjedok na ovom ročištu, rekao je da je on pozvao porodicu Zulkić na proslavu rođendana kod njegove sestre, ali da nije bio prisutan kad se desio napad.

“Ja sam kući otišao oko osam sati, a oni su ostali kod sestre. Kasnije sam čuo da je neko bacio bombu na Muhameda i da je to najvjerovatnije bio Todorović”, ispričao je Radujković.

Naredno ročište zakazano je za 27. juni ove godine.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English