Članak

Izvršen pretres kuće Olivera Krsmanovića

8. Juna 2011.00:00
Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretres privatne kuće, okućnice i pratećih objekata koje koristi Oliver Krsmanović, osumnjičeni za zločine na području Višegrada.

This post is also available in: English

 Državno tužilaštvo sumnjiči Krsmanovića da je, zajedno s drugim pripadnicima paravojne formacije “Osvetnici”, od aprila 1992. do jeseni 1995. godine vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na području Višegrada.

Krsmanović je uhapšen 31. maja ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Pretres kuće koju Krsmanović koristi na području opštine Višegrad izvršili su pripadnici SIPA-e, uz podršku Granične policije BiH i koordinaciju istražilaca Tužilaštva BiH.

“Prilikom pretresa pronađena je određena dokumentacija i predmeti, koji će biti upotrijebljeni u daljem dokaznom postupku”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Državno tužilaštvo sumnjiči Krsmanovića, bivšeg pripadnika paravojne formacije “Osvetnici”, koja je djelovala pod vodstvom Milana Lukića, da je učestvovao u krivičnim djelima ratnog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada.

“Krsmanović je također osumnjičen i za sudjelovanje u otmici 16 osoba bošnjačke nacionalnosti u mjestu Sjeverin, koje su nakon toga mučene, zlostavljane i ubijene na području opštine Višegrad”, navode u Državnom tužilaštvu.

Milan Lukić, vođa paravojne grupe “Beli orlovi” ili “Osvetnici”, pred Haškim tribunalom je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu. Lukićev predmet je trenutno pred Apelacionim vijećem Haškog suda.

D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English