Članak

Jević i ostali: Optuženi bez rukovodne funkcije

6. Juna 2011.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak policijske struke je rekao da optuženi Mendeljev Đurić nije imao rukovodne ovlasti u Centru za obuku policajaca na Jahorini, već je vršio obuku “dezertera” koji su uhapšeni u Srbiji.

This post is also available in: English

Mile Matijević, vještak policijske struke koji je iznio nalaz i mišljenje u korist Odbrane, rekao je da je optuženi Đurić bio pripadnik Specijalne brigade policije Vojske Republike Srpske (VRS), te da je iz Srbije angažovan u Centar za obuku na Jahorini u ljeto 1995. godine.

“Na koji način je on u Centar na Jahorini došao poznato je onome ko ga je poslao. Jedino ga je ministar unutrašnjih poslova mogao povući sa školovanja i poslati tamo”, rekao je Matijević.

Matijević je pojasnio da je 1995. godine formirana posebna jedinica policije od “dezertera”, odnosno vojno sposobnih muškaraca koji su uhapšeni jer su odbijali mobilizaciju. Ova jedinica, kako je rekao vještak, poslana je na obuku na Jahorinu i 10. jula 1995. godine na teritoriju Srebrenice.

Prema njegovom mišljenju, policijska jedinica nije mogla u Srebrenici samostalno izvršavati zadatke, već je bila u nadležnosti VRS-a, a po čijim zahtjevima je obavljala borbene zadatke.

Uz Mendeljeva Đurića, Tužilaštvo BiH za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, te ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici, tereti i Duška Jevića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS-a, Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir jednog od vodova.

Matijević je istakao da Centar za obuku na Jahorini “nema veze” sa Specijalnom brigadom policije, već je bio dio Centra za obrazovanje policijskih kadrova sa sjedištem u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanja Đurićevog branioca, vještak Matijević je rekao da je ova policijska jedinica po dolasku u Srebrenicu bila pod komandom Ljubomira Borovčanina, ali da je mogla biti upotrijebljena i po naredbi Radislava Krstića, nekadašnjeg generala Drinskog korpusa VRS-a uz prethodno odobrenje Borovčanina.

Ljubomir Borovčanin, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne brigade policije RS-a, u Haškom tribunalu je 2010. osuđen na 17 godina zatvora, dok je Radislav Krstić presudom Žalbenog vijeća Haškog tribunala osuđen na 35 godina zatvora.

Govoreći o sposobnosti “dezertera” u Centru za obuku na Jahorini, Matijević je rekao kako su oni izvršavali zadatke “prosječno ili ispod prosjeka”.

“Cijela jedinica nije odavala snagu borbene jedinice. (…) Za vrijeme obuke to je bila školska jedinica pod školskim oblikom komande”, rekao je vještak, dodavši da takozvani dezerteri nisu prošli policijsku obuku, već osnove vojne obuke.

Vještak je rekao da su dezerteri u Srebrenici bili organizovani u dvije čete, te da su djelovali u sastavu policije. U slučaju da neki pripadnik Centra za obuku počini zločin, rekao je Matijević, odgovarao bi vojsci jer se radilo o “vojnim obveznicima koji nisu htjeli da budu na ratištu”.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 9. juni 2011.

A.J.

This post is also available in: English