Članak

Lalović i Škiljević: Izmijenjena optužnica

6. Juna 2011.00:00
Tužilaštvo BiH podnijelo je Apelacionom vijeću Suda BiH izmijenjenu optužnicu protiv Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića, optuženih za ratni zločin počinjen u “Kuli” u Istočnom Sarajevu.

This post is also available in: English

Tužilac Behaija Krnjić je kazao da optužnica nije izmijenjena u činjeničnim navodima, već je precizirana u nekim dijelovima. Međutim, Odbrana drugooptuženog Škiljevića smatra da je optužnica izmijenjena, zbog čega su i uložili prigovore.

Milorad Rašević, branilac Škiljevića, pojasnio je da se u novoj optužnici spominju paravojne formacije, što ranije nije bio slučaj.

Sudsko vijeće je odbilo prigovore optuženog, sa obrazloženjem da su neosnovane, ponudivši mogućnost Odbrani da izvede nove dokaze ukoliko to smatra potrebnim. Odbrana je odustala od izvođenja novih dokaza.

Državno tužilaštvo tereti Lalovića i Škiljevića za držanje civila u nehumanim uslovima u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) “Butmir”, poznatijem pod nazivom “Kula”. Prvostepenom presudom je utvrđeno da je Lalović bio upravnik zavoda “Kula” od kraja juna do sredine decembra 1992. te je bio odgovoran za njegovo funkcionisanje, dok se Škiljević smatra odgovornim za događaje koji su se u Zavodu desili od kraja decembra 1992. do kraja 1995.

U presudi se dalje navodi da su njih dvojica dobrovoljno i svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, s obzirom da su bili svjesni postojanja organizovanog sistema maltretiranja nesrpskih zatvorenika, od kojih su neki umrli u zatočeništvu.

Lalović je osuđen na pet godina zatvora, a Škiljević na osam. Na ovu presudu su uložene žalbe, nakon čega je Apelaciono vijeće naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

“Ovo je više ispravljena nego izmijenjena optužnica. U optužnici se tačnije navode osobe i institucije s kojima su optuženi učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu”, kazao je tužilac Krnjić.

Slaviša Prodanović, branilac prvooptuženog Lalovića, naveo je da tužilac nije mogao da promijeni optužnicu na način kako je uradio, jer je Sudsko vijeće samo moglo da ispravi sitne greške koje su ispravljene u izmijenjenoj optužnici.

“Izmijenjena optužnica ne objašnjava sve što se u njoj nalazi. Optužnica nije sastavljena u formi kako to zakon predviđa”, kazao je Prodanović.

Milorad Rašević, branilac drugooptuženog Škiljevića, kazao je da tužilac u izmijenjenoj optužnici ne navodi tačan datum kada je zarobljeno 37 osoba iz Kasindolske ulice, niti kada je nad njima izvršen zločin.

Tužilaštvo smatra da je 37 zatvorenika iz Kasindolske ulice boravilo u KPZ-u “Kula”, te da su sredinom maja 1992. odvedeni i ubijeni, a njihova tijela su pronađena 15 godina poslije, u masovnoj grobnici na Romaniji.

Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ u utorak, 7. juna 2011.

A.S.

This post is also available in: English