Članak

Korićanske stijene: Odvajanje ljudi

8. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane rekao je da optuženi Petar Čivčić i Saša Zečević nisu bili u pratnji konvoja, kojim su civili iz Prijedora prebačeni u Travnik u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Milovan Đurđević, vozač jednog od kamiona u konvoju kojim su civili nesrpske nacionalnosti u augustu 1992. prevoženi iz Prijedora, kazao je da u pratnji konvoja nije primijetio Čivčića i Zečevića, koje je poznavao od ranije. 

“Čivčića nisam vidio i vjerujem da taj momak nije bio tu. Znam i Zečevića, komšije smo i nisam ga vidio, jer nije bio tu”, rekao je Đurđević.

Za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH tereti, uz Čivčića i Zečevića, Radoslava Kneževića, Marinka Ljepoju i Branka Topolu.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Odgovarajući na pitanje Vesne Jesenković, predsjedavajuće Sudskog vijeća, svjedok Đurđević je kazao da je u svakom autobusu i kamionu konvoja bio po jedan pratilac, ali da on nije mogao vidjeti svakog pratioca u vozilima.

Đurđević je rekao da je vidio razdvajanje vojno sposobnih mušakaca od žena, djece i staraca.

“Vidim izvode ljude i ti ljudi ulaze u jedan odvojeni autobus. Nisam gladao ko ih izvodi. Iz mog kamiona nisu izvodili, kod mene su bile žene i djeca i poneki starac”, prisjetio se Đurđević.

Enes Džaferagić, drugi svjedok Odbrane Petra Čivčića na ovom ročištu, kazao je da je njega i druge civile iz pokvarenog autobusa spasio izvjesni Mile, pratilac autobusa.

“Mile je bio pratilac drugog autobusa nakon što nam se prvi dva puta kvario. Ušli smo u drugi, ali se i drugi pokvario u šumi i Mile je s nama bio cijelu noć i on nas spasio od vojnika sa kokardama koji su dolazili do autobusa”, rekao je Džaferagić.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juni ove godine.

A.S.

This post is also available in: English