Članak

Pelemiš i Perić: Pilica pogodna za masovna ubistva

6. Juna 2011.00:00
Michael Craig Mcqueen, historičar koji je na suđenju za genocid u Srebrenici iznio nalaz i mišljenje, kazao je da je dovođenje Srebreničana u Pilicu (općina Zvornik) značilo njihovo pogubljenje.

This post is also available in: English

Mcqueen je objasnio da su pripadnici Prvog bataljona Zvorničke brigade morali znati da će Srebreničani biti ubijeni, kao što se desilo sa oko 150 do 200 muslimana iz Zvornika, koji su ubijeni u juna 1992. godine u i oko Doma kulture u Pilici.

“Srebreničani su dovedeni u Pilicu jer se to područje smatralo pogodnim za masovna ubistva. Nije bilo govora o razmjeni. Da su pripadnici Prvog bataljona smatrali da će biti razmijenjeni, bili bi prebrojani i bio bi osiguran prijevoz. Ne bi bili držani u nehumanim uslovima, bez hrane, vode…” kazao je Mcqueen, naglasivši da je zbog toga postojao samo jedan ishod, a to je pogubljenje. 

Tužilaštvo BiH zbog učešća u genocidu počinjenom u Srebrenici tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića. Prema optužnici, oni su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te u ubistvima oko 600 muškaraca u Domu Pilica (opština Zvornik).

Kako je navedeno u optužnici, Pelemiš je u to vrijeme bio zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Perić pomoćnik komandanta za bezbjednost.

Vještak je ustvrdio da su pripadnici Prvog batoljana Zvorničke brigade mogli spriječiti egzekuciju Srebreničana koje su obezbjeđivali u Pilici.  

“Prvi bataljon Zvorničke brigade je odgovoran za Srebeničane. Pripadnici tog bataljona bili su odgovorni za njihovo osiguranje. Trebali su spriječiti da budu povrijeđeni od pripadnika Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a”, kazao je vještak.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juni 2011. godine.

This post is also available in: English