Članak

Lokalno pravosuđe – Ostojić: Odgođeno svjedočenje haškog osuđenika

11. Maja 2012.00:00
Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine u logoru Sušica (općina Vlasenica), na neodređeno vrijeme je odgođeno svjedočenje haškog osuđenika Dragana Nikolića Jenkija jer nisu ispunjeni uslovi koje je tražio.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH uspostavljena je videoveza sa sudom u Milanu, gdje je Nikolić prethodno saslušan. Njegov lik se nije vidio niti je nešto govorio, a iz suda je rečeno da je Nikolić na raspolaganju da svjedoči, ali da zbog postavljenih zahtjeva, koji mu nisu još ispunjeni, to nije moguće da učini.

“Nikolić potvrđuje da je na raspolaganju za svjedočenje, ali zahtijeva punu zaštitu glasa i slike”, rečeno je iz suda u Milanu.

Nakon priznanja krivice, Dragana Nikolića Jenkija Haški tribunal 2005. osudio je na 20 godina zatvora kao komandanta logora Sušica, proglasivši ga krivim za ubistva, silovanja i premlaćivanja.  
Iz suda u Milanu je navedeno da je Nikolić tražio da se posavjetuje sa advokatom.

“Uvjeti koje je tražio ne mogu biti zadovoljeni sada, što znači da prekidamo videokonferenciju. Kontraktirat ćemo vas putem državnog ministrastva”, rečeno je iz ovog suda.

Zenaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kazala je da se suđenje Ostojiću odgađa na neodređeno vrijeme, odnosno dok ne budu službeno obaviješteni o zahtjevima Nikolića.

Zariju Ostojiću sudi se u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu za zločin protiv civilnog stanovništva, a bilo je planirano da Nikolić svjedoči u korist optuženog putem videolinka u Sudu BiH.   
 
Okružno tužilaštvo tereti Zarija Ostojića da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Kako je navedeno, Ostojić je, zajedno s drugim pripadnicima ove formacije, izvodio Bošnjake iz logora Sušica, te ih udarao policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama.

                                                                                                                                                 A.S.

This post is also available in: English